30. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple’i iPhone päikesega laetavaks

Apple’i iPod ja iPhone võivad tulevikus muutuda elektrivõrgust sõltumatuks, sest saavad energiat otse päikeselt.

Apple on esitanud taotluse, et patenteerida tehnoloogia, mille kohaselt paikneb päikesepaneel puutetundliku ekraani all, nii et selle paigutamiseks ei ole vaja eraldi ruumi raisata. Seega saaks tervet 2,4 x 4,5 tollist ekraani kasutada ka päikeseenergia püüdmiseks, kirjutas The New York Times.

Just ruumipuudus on siiani sellise idee rakendamist takistanud, sest mõte päikese abil laetavatest telefonidest, mp3-mängijaist ja pihuarvutitest ei ole sugugi uus.

Kui päikese abil elektrivõrgust ka täiesti sõltumatuks ei saa, siis aku vastupidamisaega peaks see küll parandama. Apple’i sõnul võimaldab iPhone’i aku hetkel umbes kaheksa tundi kõneaega, kuid 3G versioon peaks tulema veel oluliselt energianäljasem.

Päike pole mitte ainult suurepärane vahend kantavate elektrooniliste seadmete elektrivõrgust sõltumatuse suurendamiseks, vaid võiks juurde meelitada ka uusi kasutajaid, kellele on oluline roheline mõtteviis.

Näiteks on Briti ettevõte Better Energy Systems valmistanud mobiilse laadija, mis annab ühe tunni päikese käes laadimise jooksul saadud energia eest telefonile 20 minutit kõneaega. Saksa ettevõte Sunload valmistab aga päikesepaneelidega varustatud seljakotte, mille abil saab laadida erinevaid kantavaid seadmeid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755