10. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitati maailma kiireim arvuti

Teadlased teatasid maailma kiireima superarvuti valmimisest – 100 miljonit dollarit maksev masin suudab sekundis sooritada 1000 triljonit arvutust.

Selle tehnoloogilise läbimurdeni jõudsid USA Los Alamose labori teadlased koostöös IBM-iga. Arvutit plaanitakse kasutada eelkõige tuumarelvade uurimiseks, muuhulgas tuumaplahvatuste simulatsioonideks, kirjutas Physorg.

Nime Roadrunner kandev arvuti on kaks korda kiirem Lawrence Livermore’i labori asuvast IBM-i arvutist Blue Gene, mis on omakorda kolm korda kiirem teistest maailma kiireimatest superarvutitest.

Ametnike sõnul võiks arvutit rakendada ka inseneritööks või meditsiini ja teaduse heaks, näiteks biokütuste arendamiseks, kütusesäästlikumate autode ehitamiseks, uute ravimite loomiseks või uute finantsteenuste väljatöötamiseks.

Arvuti kiiruse seletamiseks võib kasutada järgmist võrdlust: kui kõik maailmas elavad kuus miljardit inimest kasutaksid kalkulaatorit ning töötaksid 24 tundi päevas, kuluks neil 46 aastat, et sooritada sama hulk arvutusi kui Roadrunner teeb ühe päevaga.

Lisaks on uus arvuti läbimurdeks ka energiasäästlikkuse seisukohalt: võrreldes teiste superarvutitega on tegemist tõelise säästumasinaga, mis suudab iga kasutatud vati kohta sooritada 376 miljonit arvutust.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755