30. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Homsest kõik Eesti kanalid digilevis

Alates homsest, 1. juulist jõuavad kõik Eesti telekanalid õhu kaudu levivasse digitelevisiooni. Kokku on tavaantenniga võimalik digitaalselt vaadata kuut tasuta kodumaist telekanalit.

Homme, lülitatakse maapealse leviga digitaaltelevisiooni võrku ka TV3, teised kanalid nagu ETV, Kanal 2, Kanal 11, TV6 ja Kalev Sport hakkasid digitaalkujul levima juba varem, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium oma pressiteates.

Lisaks on kodumaistest kanalitest digitaaltelevisiooni vahendusel vaadatavad reklaamivaba telekanal Neljas ning MTV Eesti, augustis käivitub aga täies mahus Pekingi olümpiamänge edastav ETV Olümpiaprogramm, mis on samuti nähtav ainult digi-tv vahendusel.

„Kui vana analoogvõrk suutis Eestis edastada vaid kolme üleriigilist telejaama, siis juba praegu on digi-tv vahendusel kättesaadavad kaks korda rohkem kodumaiseid telekanaleid. Samuti on loodud head eeldused uute kanalite sünniks,“ ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi sideosakonna juhataja Edvard Saarma.

Tavalise katuse- või toaantenniga telepilti vaataval inimesel tuleb digitaaltelevisiooni nägemiseks osta või rentida digiboks, telerit välja vahetada ei ole vaja. Tasuta kanalite vastuvõtuks ei ole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga, seda tuleb teha vaid juhul, kui soovitakse lisaks vaadata ka rahvusvahelisi ja kodumaiseid tasulisi kanaleid.

Kaabeltelevisiooni ja satelliit-televisiooni vaatajaid Eesti üleminek digitaaltelevisioonile ei puuduta.

„Digitaliseerimine pakub vaatajatele rohkem infoallikaid ja suurendab valikuvabadust - seniste universaalsete telejaamade kõrvale on juba tekkinud kitsamatele sihtrühmadele suunatud kodumaised telekanalid ning spetsiifilisemaid kanaleid lisandub tulevikus kindlasti veel. Kuna üleminekuga digitaaltelevisioonile väheneb ühe telekanali levitamise kulu umbes 30 miljonilt kroonilt 3 miljonile kroonile, siis on telekanalitel võimalik levikulude säästu arvelt investeerida rohkem raha teleprogrammi arendamiseks,“ sõnas Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Pihel.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755