1. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kus see foto tehtud sai? Geotate aitab

Digifotosid on reisil olles lihtne klõpsida, kuid aastate pärast vanu fotosid vaadates ei pruugi enam sugugi meelde tulla, kus konkreetne foto sai tehtud.

Abiks oleks GPSi kasutamine ning foto sidumine geograafiliste koordinaatidega, kuid selliseid entusiaste leidub ilmselt väga vähe, kes viitsivad iga pildi tegemise järel GPSi abil ka asukoha kindlaks teha. Seega ei jõua see tehnoloogia massidesse kindlasti enne, kui on muutunud täiesti automaatseks.

Lahenduseks võiks olla fotoaparaadi ja GPS-vastuvõtja funktsioonide ühendamine, kuid siin kerkivad esile teatud probleemid. GPS-signaali leidmine ja asukoha kindlaks tegemine võtab aega mitukümmend sekundit ning kulutab kõvasti vastuvõtja akusid. Lisanduks ka probleem, et kahe võtte tegemise vahele jääb liiga pikk sunnitud paus.

Nüüd on tarkvarafirma Geotate mõelnud välja lahenduse, mis aitab neist probleemidest mööda pääseda. Pildi tegemise ajal salvestab fotoaparaat kõigest 0,2 sekundiga satelliitidelt pärinevad andmed, kuid ei töötle neid ega arvuta asukohta. See töö jäetakse Geotate’i tarkvaraga varustatud arvutile, mis hiljem kasutaja jaoks mugavalt internetipäringu abil hangitud satelliitide asukohainfo abil foto tegemise asukoha välja arvutab. Delegeerides selle töö arvutile, kasutab fotoaparaat kõigest sajandiku energiast, mis kuluks koordinaatide kohapeal leidmisele.

Lisainfo leidmiseks vaata ka Geotate’i kodulehte.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755