3. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puit nafta asemele

Nafta kallinemise tõttu on metsatööstus asunud kiiremini uusi lahendusi otsima. Tulevikus võib nafta koha maailmas võttagi puit, kuna sellest võib toota põhimõtteliselt sama mida naftastki.

„Puupõhiste materjalide eelis on see, et neid võib taaskasutada,“ ütles Metsäklusteri Oy tegevjuht Christine Hagström-Näsi Kauppalehtile.

Põnevaid võimalusi pakuvad ka puidust ja kiudainetest valmistatud toodetesse lisatavad intelligentsed lahendused ja bioaktiivsus. Peagi peaks turule tulema näiteks intelligentne ravimipakend, mis annab mobiiltelefonile märku, kui ravim on jäänud võtmata.

Bioaktiivsed paberid aga võivad toodetes ära tunda haigusi levitavaid mikroobe, näiteks salmonelloosipisikut. Sellega jääks ajalukku märge „Parim enne“, kuna pakend jälgib ise, kas toode on värske või mitte.

Soomes juba otsitakse võimalusi bioaktiivse paberi masstootmiseks. Esimesed tulemused võivad turule jõuda vast viie aasta pärast.

Christine Hagström-Näsi juhitav firma koordineerib metsatööstuse ja sellega seotud sektorite ühist strateegilist uurimisprogrammi, mille eesmärk on leida tulevikuks olulisi uusi tegevusalasid.

Üks peamine eesmärk on luua uudne biorafineerimisteras, milles saaks puitu praegusest mitmekülgsemalt ära kasutada.

Uutele biokütustele ning tänapäevaste puidust ning kiudainetest toodetele lisaks toodaks see mitmekülgset toorainet ravimi-, toiduaine- ja keemiatööstusele.

Selle aasta metsatööstuse kõrgelt hinnatud Wallenbergi auhind anti näiteks Åbo Akademini uurijatele, kelle arendustöö tulemusel saab kuuseokstest ainet, millega on võimalik peatada vähi levik.

Puule on võimalik leida veel väga üllatavaid kasutusalasid. Põhimõtteliselt võib sellest teha kasvõi sukkpükse. Näiteks viskoosi toodetakse tselluloosist.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755