28. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siemensi altkäemaksuafäär: raha imbus nagu käsna

Siemensi kontserni altkäemaksuafäär jõudis eile esimese kohtuotsuseni.

Müncheni maakohus mõistis endisele direktorile Reinhard Siekaczekile kaks aastat tingimisi ja 108 000 euro suuruse rahatrahvi. Kohus leidis, et Siekazcek on süüdi 53 miljoni euro kontserni raha ebasihipärases kasutamises kokku 49 korral. 57aastane Siekazcek on ühtlasi Siemensi kontserni altkäemaksuafääri üks olulisemaid tunnistajaid.

2006. aasta lõpul vahistatud endine telekommunikatsiooni haru juht valgustas kohut Siemensi musta kassa süsteemi osas põhjalikult, tänu sellele oli ka talle määratud trahv võimalikest madalaim.

Siekazcek tunnistas, et tegeles aastatel 2001 kuni 2004 mustade kassade ülesehitamisega ja tegi makseid üle varifirmade ja võltsitud konsultantlepingute kaudu. Summad peideti tema sõnul „läbitungimatusse firmavõrgustikku, millele puudus igasugune ligipääs“. Ja kuigi Siekazcek sai oma tegevuseks juhtnööre kõrgemalseisvatelt firma juhtidelt, on raske teha kedagi konkreetselt toimunu eest ainuvastutajaks – tegemist on „organiseeritud mittevastutamise süsteemiga“, nagu kirjeldas toimunut protsessi kohtunik. Väidetavalt pole võimalik ka täpselt kindlaks teha, milliste korrumpeerunud riikide valitsuste ja äripartnerite taskutesse raha voolas ja kas Siemens altkäemaksudest ka kasu sai.

„Kogu raha on läinud,“ toonitas protsessi kohtunik Noll ja võrdles mustade kassade ja rahapesumahhinatsioonide süsteemi kõike endasse imeva käsnaga.

Siemensi altkäemaksuafääri uurimine jätkub, kohtu alla võib minna kogu endine juhtkond ja järelevalvenõukogu. Altkäemaksudeks kulutatud summa oli ligikaudu 1,3 miljardit eurot.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755