29. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Spämmijad kasutavad hapukurgihooaega

Riigi infosüsteemide arenduskeskus hoiatab, et seoses soojade suveilmade ja "hapukurgihooajaga" meedias on spämmi tootjad leidnud hea võimaluse rämpskirju levitada.

Iga päev mõeldakse välja sensatsioonilisi pealkirju ning saadetakse välja miljoneid kirju, mis lubavad enneolematuid lugusid igaühele, kes kirjas oleval lingil klikib.

Täna hommikul võis näiteks lugeda uuest vandenõuteooriast 11. septembri rünnakute kohta, vanematest, kes laste kaklust segamatult pealt vaatasid, Obamat ärritavast konkurendist ja mitmest tornaadost maailma eri kohtades.

CERT Eesti infoturbe spetsialisti Tarmo Randeli sõnul on sellistel pealkirjadel klikkimine mõttetu, kuna uudist tegelikkuses ei ole.

"Ohtlikum on aga see, et iga lingi taga on pahavara, mis püüab arvutisse installeerida viiruse. Kasutaja ei pruugi arugi saada, et tema arvutit kontrollib keegi teine, kes kasutab seda näiteks uute rämpskirjade välja saatmiseks,"rääkis Randel.

Lisaks on kurikaelad leidnud võimaluse muuta spämm isiklikumaks - kui varem olid kirja saatjate nimed välismaised, siis nüüd tegeletakse ka nimede tõlkimisega. Eestis liiguvad juba kirjad, mille saatja võib olla näiteks Riho, venekeelsetele lugejatele mõeldes aga Lenotška või Saša.

Randel lisas, et kindlasti kasutatakse pahavara levitamiseks ka lähenevaid olümpiamänge. "Kui saate kirja, kus pakutakse soodsaid lennupileteid Pekingisse või uudiseid sportlaste saavutustest, siis ei ole sellel klikkimine kõige parem idee," hoiatas ta.

CERT Eesti palub suhtuda ettevaatusega kõikidesse kirjadesse, mille saatjat inimene ei tunne, ning mitte seal sisalduvaid linke ja faile avada. Samuti võivad rämpsposti tahtmatult levitada teie tuttavad. Kahtlase sisu või võõrkeelse teksti korral tuleb kindlasti üle küsida, kas kirja saatja selle tõesti saatis. Kui inimene aga kogemata siiski lingi avab, tuleb arvuti lasta asjatundjal kindlasti üle vaadata.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755