6. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA suurimas pangakaardipettuses sai süüdistuse ka eestlane

USA suurimas pangakaardi andmete varguses, kus loata kopeeriti 41 miljoni krediit- ja deebetkaardi numbrid, on süüdistuse saanud ka Eesti kodanik.

Praeguseks on teo eest süüdistus esitatud üheteistkümnele inimesele, kirjutas International Herald Tribune.

Petturid häkkisid sisse üheksa suurema jaekaubandusketi süsteemi ja varastasid üle 41 miljoni pangakaardi andmed. Ohvriks langesid TJX Cos.’i, BJ’s Wholesale Clubi, Office Maxi, Boston Marketi, Barnes Noble’i, Sports Authority, Forever 21 ja DSW kettide kliendid. Varastati kauplustes sisseoste teinud inimeste pangakaartide numbrid, paroolid ja kontoinfo.

Andmevargus on ilmselt suurim häkkimise ja identiteedivarguse juhtum, mille üle USA kohtuorganid on kunagi lahingut pidanud. Kohtualuseid süüdistatakse vandenõus, arvutitesse sissemurdmises, pettuses ja identiteedivarguses.

Kolm süüdistatavad on USA kodanikud, ülejäänutest aga on üks Eestist, kolm Ukrainast, kaks Hiinast ja üks Valgevenest. Ühe isiku kohta on teada vaid netis kasutatav varjunimi, tema tegelikku isikut ega tausta ei teata.

Kui suure summa häkkerid teoga varastada jõudsid, ei ole selge. Samuti ei ole veel identifitseeritud kõik inimesed, kelle andmeid varastati. Enamik neist on ameeriklased, on aga ka teisi. Bostoni peaprokurör Michael Mukasey ütles, et ilmselt ei teagi paljud inimesed veel, et nende kaardiandmed on petturite kätte sattunud.

Süüdistatavad kasutasid andmete varastamiseks tehnikat, mida kutsutakse wardriving’uks. Petturid liikusid linna mööda ringi ja otsisid sülearvutiga kergesti ligipääsetavaid traadita interneti levialade signaale. Haavatava võrgu avastamisel installeeriti neisse nn nuuskurprogrammid, mis salvestasid krediit- ja deebetkaartide numbreid, mis jaekaupleja võrgus liikusid.

Info salvestati kahes serveris, üks Ukrainas, teine Lätis.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755