7. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Niin: raha on hetkel parim hoiusele panna

Eraisikuna suurimat osalust firmas IT Koolituskeskuse OÜ omanud Raul Niin ütles aripaev.ee-le, et tänases olukorras paneb ta ettevõtte müügist saadava tulu panka hoiusele seisma.

Äriregistri andmetel kuulus seni IT Koolituskeskuse OÜst Hollandis registreeritud fondile Baltic SME Fund C.V. ligi 58 protsenti, Niine omanduses oli ligi 37 ja teisel väikeomanikul Henn Sarvel 5% firmast. Kolm omanikku kokku teenisid firma müügilt 22 miljonit krooni. Aripaev.ee arvutuste kohaselt saavad Niin ja Sarv kahepeale ettevõtte müügist ligi 6 miljonit krooni.

Miks ei müünud te mitte 100, vaid 82,9% ettevõttest?

Kogu oma osaluse müüs finantsinvestor, Hollandis registreeritud fond Baltic SME Fund C.V, mille taga on BaltCap Management OÜ. Mina ja Henn Sarv jääme seotuks IT Koolituskeskuse OÜga veel järgmiseks paariks aastaks. Mulle kuulub edaspidi ettevõttest ligi 11 ja Sarvele 5%. BaltCap Management OÜga alustasime koostööd 2,5 aastat tagasi. Nemad investeerisid raha, millega laienesime Lätti ja Leetu. Nüüd saigi üks arenguetapp läbitud ja toona püstitatud eesmärgid täidetud ja loogiline oli asendada finantsinvestor strateegilise vastu.

Miks siiski otsustasite enamiku firmast maha müüa?

Et areneda. Omal jõul edasi kasvada oleks olnud keeruline, nt välja Balti riikidest. Samas said meil MicroLinkiga ka kaks tehingust huvitatud poolt kokku.

Kas oli ka huvi aastate töö eest tasu välja võtta?

Oli. Mina olen selle firmaga seotud olnud 8 aastat.

Kui Henn Sarvele jääb ka edaspidi 5% firmast nagu tal hetkel on, siis kas tema ei teeni hetkel müügist midagi? Meil on Henn Sarvega omavahelised kokkulepped, seega, tegelikult teenib ka tema sellelt müügilt tulu.

Kas väiksema ja oma firmaga pole kergem asju ajada, kui suures kontsernis, kus on vaja otsuseid kooskõlastada?Seda näitab tulevik. Täna on MicroLink ikka kaasaegne ettevõte ja säilitame oma iseseisvuse. Ei näe selles probleemi.

Kuhu te saadava raha investeerite?

Hetkel öeldakse, et parim investeering on panna raha panga deposiiti. Ka mingil määral ringi reisida. Aga põhimõtteline otsus on raha hoidmine hetkel, mitte investeerimine. Eks tulevik näitab, kuhu see raha tõsisemalt investeeritakse.

Mis panka? Kas BIGis on hea intress?

Eks seda näitab aeg ja pakkumised, mis tehakse. Ühinemisprotsess on kokku aega võtnud pool aastat. Pole veel väga palju sellele mõelnud.

Kas olete hetkel välismaal?

Jah, oleme Henn Sarve ja teiste töötajatega Leedus, kus on meie ettevõtte suvepäevad. Juba teist päeva järjest.

Kas pidurdunud majanduskasv on teile ka halvasti mõjunud?

Majandussituatsioon läheb kõikidele keerulisemaks, aga me oleme ka IT-mulli lõhkemise üle elanud. Seetõttu pole keerulised majandusolud meile mitte midagi päris uut.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755