1. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Satelliitpildid muutuvad teravamaks

Google Earth’i kasutajad ilmselt teavad, mis kõige rohkem segab satelliitpiltide abil luuramist – pildid on sageli liiga hägused. Selle põhjuseks on peamiselt atmosfääri moonutused, mille eemaldamiseks ei olnud siiani leitud automaatset meetodit.

Kõige lubavamaks meetodiks on siiani olnud punktvalgusallika jäetud valguslaigu uurimine. Selle kuju moonutuse järgi saab uurida, mil viisil atmosfäär vastavat fotot moonutab ning vastavad parandused sisse viia. See aga nõuab ikkagi inimtööjõudu, et leida üles vajalik valgusallikas, kirjutas New Scientist.

Nüüd on Iisraelis asuva Ben Gurioni ülikooli insener Yitzhak Yitzhaky leiutanud viisi selle protsessi automatiseerimiseks. Seekord ei ole arvuti pandud otsima mitte valgusallikaid, vaid hoopis sirgeid servi, mida tehiskeskkonnas peaks piisavalt leiduma. Uurides selliste objektide moonutuse iseloomu, väänab arvuti pilti nii, et servad ja astmed oleksid sirged ja korrapärased. Eeldatavasti peaks see muutma pildi kvaliteedi paremaks ka foto teistes osades.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755