5. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB tootis miljoni eest tööstusroboti

Tallinna Tehnikaülikool ja ABB lasevad käiku tööstusroboti IRB. Roboti põhiülesandeks on keevitustöö, aga seda saab kasutada ka muude tootmisülesannete täitmiseks.

Robot on toodetud rahvusvahelise energiaettevõtte ABB poolt, teatas ülikool. Enamik roboti tootmise ja paigaldamisega seotud ligi miljoni kroonistest kulust kattis samuti ABB. Roboti põhiülesandeks on keevitustöö, aga seda saab kasutada ka muude tootmisülesannete täitmiseks. Näiteks tööpinkide teenindamiseks, toodangu pakkimiseks jne. Üldjuhul rakendatakse robotit seal, kus töö on inimesele ohtlik, ülejõukäiv, üksluine või on töökeskkond tervistkahjustav (elusorganismile vastuvõetamatu).

ABB Balti riikide juht Bo Henriksson: "ABB tööstusroboti paigaldamine TTÜ energeetikamajja oli meie ettevõtte poolt loogiline samm, sest insenerihariduse õpetamiseks peab olema ka korralik materiaalne baas. Olen veendunud, et uue roboti näol paranevad uute robootikaspetsialistide koolitamisvõimalused oluliselt."

"ABB koostöö Tallinna Tehnikaülikooliga algas praktiliselt kohe ettevõtte tulekuga Eestisse 1990ndate alguses, kui sai selgeks, et vajame edasiminekuks kohalikke hea hariduse saanud insenere. Oleme olnud TTÜ tudengite seas populaarne tööandja, sest pakume häid praktikaprogramme ning võimalust alustada karjääri ABB-s juba üliõpilaspõlves. Täna töötab ABB-s kümneid TTÜ lõpetanuid. Esile tuleb tõsta ka ABB investeeringuid TTÜ laboritesse. Suurema panuse oleme teinud TTÜ elektroenergeetika ning elektriajamite ja jõuelektroonika instituudi laboratoorse baasi väljaarendamisesse," rõhutas Bo Henriksson.

Energeetikateaduskonna dekaan Tõnu Lehtla lisas, et tulevikus robotid teevad tööd, inimesed mõtlevad neid välja ja ehitavad valmis. Seepärast tuleb üliõpilastel robotitehnikat õppida.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755