3. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sinu saladused, mille kaotatud nutitelefon avalikkuse ette toob

Kaks hirmutavat trendi, mis võivad kujuneda meie kõigi jaoks oluliseks turvariskiks. Esiteks muutuvad mobiiltelefonid aina võimsamaks ning sarnanevad olemuselt aina rohkem arvutiga. Teisalt tuginevad inimesed oma igapäevaelus aina rohkem mobiiltelefonidele.

Nokia heaks töötav antropoloog ja disainer Jan Chipchase on öelnud, et tänapäeval on inimesel kodust lahkudes kaasas kolm asja: võtmed, raha ja mobiil.

Kui mobiil varastatakse või kaduma läheb, siis kaob sellega koos ka terve rida isiklikku ja tundlikku informatsiooni. Sel nädalal ilmus Jonathan Zdziarski raamat "iPhone Forensics" (iPhone’i kriminalistika), millest saab aimu, kui palju isiklikku laadi infot võib nutitelefonist lihtsa vaevaga kätte saada, kirjutas New Scientist.

Mida võib nutitelefon sinu kohta teada anda?

1. Kõik, mis on telefoni klaviatuuri abil sisse trükitud on säilitatud spetsiaalses puhvermälus, mis on võimalik taastada isegi siis, kui see on tegelikult kustutatud. Siit võib leida nii nimesid kui vajalikke salasõnu.

2. Kustutatud fotod ja veebist allalaetud kujutised on vahel võimalik samuti taastada.

3. Taastada saab kustutatud kontakte ja kalendrisissekandeid.

4. Võimalik on näha ka kõneregistrit ja seda palju pikemalt, kui telefon ise kuvab. Sada viimast kõnet on võimalik kindlasti leida ning kustutatud kõnekirjeid saab taastada.

5. Samuti on võimalik leida kaardiprogrammide abil otsitud kaarte. Seega saab teada, kus sa oled käinud või kuhu kavatsenud minna.

6. Telefoni veebilehitseja vahemälu on hõlpsasti taastatav, seega on teada, milliseid veebilehti sa oled külastanud. Samamoodi saab taastada kustutatud e-kirjad ja SMSid, koos kogu sisu ja andmetega, millal ja kellele need on läkitatud.

Selleks kõigeks on vaja iPhone’i ja sobivat tarkvara. Politsei juba kasutab telefonidest kustutatud andmete taastamist, et kuritegusid avastada. Raamatus kirjeldatud nipid ei paku huvi ilmselt mitte ainult politseile, kindlasti on sellest huvitatud ka kriminaalid.

Loe ka: Näpatud telefon hakkab varast kiusama

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755