6. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veebiaktiviste ajendab edevus

Inimesed, kes riputavad pidevalt netti üles uut sisu otsivad vaid tähelepanu.

Lugejate endi poolt sisuga täidetud veebikeskkondade (YouTube, Wikipedia) edu on tekitanud psühholoogides segadust, sest väga väike hulk inimesi teeb nende keskkondade sisuga täitmisel ära väga suure hulga tööd, kuigi sellest tööst ei tõuse neile pealtnäha mitte mingit kasu, kirjutas New Scientist. Ülejäänud aga kasutavad nende keskkondade sisu, ise nende arendamiseks midagi vastu andmata.

Ühe seletuse järgi on inimestel lihtsalt meeldiv, kui nad saavad kogukonda aidata. Nüüd aga on Palo Altos asuva Hewlett-Packardi uurimiskeskuse teadlased leidnud, et kogukonna aitamisega pole veebiaktivistide tegevusel mingit pistmist. Nad otsivad isiklikku tähelepanu. Töörühm analüüsis 580 000 YouTube’i keskkonda sisu paigutanud kasutaja käitumisharjumusi ning leidis, et mida rohkem nende ülesriputatud videod vaatajaid leidsid, seda innukamalt püüdsid kasutajad uut materjali keskkonda üles laadida.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755