29. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

75 miljonit dollarit auhinnaraha ootab leiutajat

Soovid võita 25 miljonit dollarit? Paku lahendus, mis aitab kliimamuutusi ära hoida ning võida miljardär Richard Bransoni väljapandud auhind.

Aga kuidas oleks 30 miljoniga? Leiuta maandur, mis jõuab Kuu pinnale, sellega on võimalik osaleda konkursil X Prize.

Need mõlemad summad kahvatuvad aga 75 miljoni dollari kõrval, mille on välja pannud Ameerika heategevusorganisatsioon Found Animals, mille taga on kirurg Gary Michelson, kel õnnestus rikkaks saada mitmete seljakirurgias kasutatavate vahendite leiutajana, kirjutas New Scientist.

Mida siis tuleb selle raha võitmiseks teha? Leiutada meetod, mis takistab kassidel ja koertel tiineks jäämise.

Keeruliseks muudab ülesande aga see, et vahend peab olema manustatav ühekordselt ja see peab looma muutma steriilseks ilma kirurgilise sekkumiseta. Samuti peab vahend sobima nii emastele kui isastele loomadele, nii kassidele kui koertele.

Preemiasumma on jagatud kahte ossa: 50 miljonit dollarit võib pälvida lootustandvate uurimistulemuste eest, täiendav 25 miljonit lisandub, kui toode on valmis.

Kuid kas selline ühekordne steriliseeriv vahend võiks olla üldse võimalik?

Seda on püütud korduvalt saavutada, süstides loomadele erinevaid kemikaale ja hormoone, kuid tolku pole olnud. Hiljuti teatasid India Lääne-Bengali ülikooli teadlased, et nad on saanud häid tulemusi, süstides kaltsiumkloriidi isasloomade munanditesse, kuid emasloomade see mõistagi ei toimi.

Teine võimalus on luua midagi vaktsiinilaadset, mis stimuleerib autoimmuunse reaktsiooni looma enda sperma- või munarakkude vastu. Koerte puhul on selline vaktsiin andnud ka tulemusi, kuid vaktsiini toime kestis vaid pool aastat.

Metsloomadele on püütud teha viirusena levivaid tiinusevastaseid vaktsiine, kuid see on väga ohtlik mäng. Austraalia teadlased tegid 2001. aastal sellise viiruse loomise käigus valmis hoopis surmavalt ohtliku viirustüve.

Seega tuleb auhinna võitmiseks välja mõelda täiesti uudne lahendus. Võimalik, et see on näiteks geeniteraapia, kus rakud hakkavad andma teatud signaale, mis ei luba loomal tiineks jääda või siis pannakse rakud tootma RNAd, mis lülitab välja geenid, mis on vajalikud munarakkude või sperma tootmiseks.

New Scinentisti bioloogiatoimetaja Michael Le Page näeb aga siin veel üht ohtu. Kui tõesti selline lahendus leitakse, siis kindlasti on seda võimalik kohendada ka kasutamiseks inimestel.

Sundsteriliseerimised pole maailmas mitte väga ammune minevik, seega võiks sellise beebipilli kasutamine viia tõsiste kuritarvitusteni, mille käigus inimesi kerge vaevaga steriilseks muudetakse.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755