18. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autovõti tasub bensiini eest

BMW on välja tulemas uudse autovõtmega, mille abil saab bensiinijaamades tasuda kütuse eest või lunastada parkimisautomaadist pileti.

Pärast tankimist tuleb juhil lihtsalt asetada võti tankimisautomaadi küljes oleva anduri lähedale. Enam ei tule seista tüütus kassajärjekorras või oodata automaattankla makseterminali juurde pääsemist, kirjutas The Daily Mail.

Sama tehnoloogia on rakendatav ka parkimisautomaatides.

Praegu 7. seeria BMWdel kasutatavaid võtmeid meenutava võtme sees on väike kiip, mis sisaldab andmeid autoomaniku pangaarve kohta. Nii tanklad kui parkimisautomaadid tuleb varustada lugemisseadmetega, mis suudavad võtmel oleva kiibiga suhelda ning raha bensiini või parkimisaja eest pangaarvelt maha võtta.

Süsteemil võiks olla veelgi rakendusi: see sobiks kiirteemaksu kogumiseks ning isegi ühistranspordi piletiautomaatides, kui juht on jätnud oma auto äärelinna ning sõidab kesklinna metroo või bussiga.

Asjaolu, et süsteemis ei kasutata PIN-koodi on juba tekitanud muret, et võtmetest võib saada uus varaste huviobjekt. Kuid BMW on teatanud, et võtme makseõigusi saab kiiresti tühistada ning firma loodab, et taoline võti hakkab kunagi asendama krediitkaarti.

Süsteemi väljatöötajaks on Hollandi firma NXP Semiconductors, kellel koostöös BMWga on valminud esimesed tootenäidised. Kahe väikese antenniga võtmeid esitleti sel kuul Pariisis.

Lahendusele on juba andnud heakskiidu Saksamaa föderaalne infoturbebüroo, seega vastab lahendus Saksamaal pankadele esitatavatele turvanõuetele.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755