25. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tänasest kaetud tasuta digitelevisiooniga

Tänaseks on Eesti kaetud õhu kaudu leviva digitelevisiooniga, mis võimaldab tavaantenni vaadata tasuta seitset kodumaist telekanalit.

„Neile, kelle jaoks on oluline rahvusvaheline mõõde, võib lisada, et Eesti on esimene riik Euroopas, kus kogu territoorium on uue, MPEG-4 formaadis tasuta digileviga kaetud,“ ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.

Tema sõnul on tänavu märtsis Ruhnust alanud üleminek digi-TV-le läbinud uue olulise verstaposti – kogu Eesti on nüüd kaetud digileviga. „Julge otsus võtta üleriigiliste televisiooniprogrammide levitamiseks kohe kasutusele kõige uuemat tüüpi digitaaltehnoloogia on tänaseks veenvalt ellu viidud,“ ütles Parts.

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli kinnitusel pole täna ühtegi põhjust, miks oma antenniga varustatud kodud ei võiks hakata kohe digitelevisiooni vaatama.

„Tänu digilevile on kõik kodumaised telekanalid ja suur hulk häid rahvusvahelisi teleprogramme kättesaadavad tavalise teleantenniga. Müügile on jõudnud arvestatav valik digibokse ja uusi, sisseehitatud digilevi vastuvõtuga telereid,“ selgitas Pihel.

Maapealse leviga digitaaltelevisioonis on praegu tasuta nähtavad seitse telekanalit: ETV, ETV2, Kanal 2, TV3, Kanal 11, TV6 ja Kalev Sport. Tasuta kanalite vastuvõtuks pole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga, seda tuleb teha vaid juhul, kui soovitakse lisaks vaadata ka rahvusvahelisi ja kodumaiseid tasulisi kanaleid.

Telekanalite edastuse eest vastutava Levira juhatuse liikme Indrek Lepa sõnul rajas ettevõte Eesti katmiseks digileviga 17 uut digi-TV saatjat. „Pärast kogu Eesti territooriumi katmist digi-TV levialaga jääb meie ülesandeks signaali kvaliteedi jätkuv parandamine,“ lausus Lepp.

Tema sõnul on Leviral lähiajal kavas avada digitelevisiooni vaatamiseks juhiseid andev veebileht ning infotelefon, et televaatajatel oleks lihtsam nõu ja abi saada.

Tavalise katuseantenniga telepilti vaataval inimesel tuleb digitelevisiooni nägemiseks osta või rentida digiboks, telerit välja vahetada pole vaja. Digiboks ühendatakse antennikaabli ja teleri vahele. Eesti telekanalite digitaalseks vastuvõtuks sobivad seadmed on varustatud Digilevi märkidega, et seadmeid oleks lihtne üles leida. Kui müüdaval seadmel see märk puudub, ei pruugi see Eesti telekanalite digitaalseks vastuvõtuks sobida.

Lisaks eestikeelsetele teleprogrammidele toob digi-TV katuseantenni kaudu vaatajateni ka välismaiseid telekanaleid, mida seni sai vaadata kaabeltelevisiooni või SAT-TV vahendusel. Eesti üleminek digitelevisioonile lõppeb 1. juulil 2010, kui õhu kaudu leviv analoog-TV välja lülitatakse. Kaabeltelevisiooni ja satelliit-televisiooni vaatajaid Eesti üleminek digitaaltelevisioonile tehnilises mõttes ei puuduta.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755