25. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas Firefox endale nime sai

Mozilla Firefox on Internet Exploreri järel populaarsuselt teine veebibrauser maailmas – seda kasutab ligi 20 protsenti kõigist internetikasutajatest. Kuidas aga sai brauseri nimeks Firefox, mis on inglise keeles väikese panda (Ailurus fulgens) paralleelnimi ning tähendab sõna-sõnalt eesti keeles tulirebast?

Mozilla brauseriloojad avastasid, et tootele nime valimine on tunduvalt keerulisem, kui esmapilgul tunduda võiks. Tänapäeval on raske leida head ja meeldejäävat nime, mis poleks juba kasutusel. Projekt on pidanud mitu korda nime vahetama. Lõpuks jõuti otsingutega välja Firefoxi juurde.

Algselt oli brauseri nimi Phoenix, kuid selle vastu tõstis protesti ettevõte Phoenix Technologies. Asendusnimi Firebird ei sobinud jälle samanimelisele tasuta andmebaaside tarkvara projektile. Vastuseks pakkus Mozilla välja, et brauseri nimi võiks olla Mozilla Firebird, et vältida andmebaaside tarkvaraga segiajamist. Surve nime vahetamiseks aga jätkus ning 2004. aasta 9. veebruaril oldi sunnitud läbi viima veel üks asendus: Mozilla Firebird nimetati ümber Mozilla Firefox’iks. Sageli piirdutakse vaid nimega Firefox.

Nime valikut põhjendab ettevõte järgmiselt: see sarnaneb Firebird’ile, seda on lihtne meelde jätta, see kõlab hästi, see on ainulaadne, see meeldib meile ning mis kõige parem – me ei suutnud leida ühtegi teist projekti või ettevõtet, mis sama nime kannaks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755