4. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas Wikipedia endale nime sai

Wikipedia, eesti keeles Vikipeedia, asutasid Larry Sanger ja Jimmy Wales 2001. aastal. Walesi ideeks oli luua avalikult toimetatav entsüklopeedia, Sanger aga leidis meetodi selle idee teostamiseks.

Tänaseks on entsüklopeedia asutajad küll lahku läinud ning Wales üritab visalt väita, et Wikipedial on ainult üks asutaja, kelleks on tema.

Sanger tegi ettepaneku kasutada entsüklopeedia loomiseks wiki-tarkvara. Wiki ehk eesti keeles viki on veebisait, mille sisu saavad külastajad muuta. Esimese vikitarkvara nimega WikiWikiWeb töötas 1994. aastal välja Ward Cunningham, kirjeldades seda kui lihtsaimat võrgus asuvat andmebaasi.

Sõna „wiki” tuleb havai keelest ning tähendab „kiire”. Sõna wiki tähenduseks on peetud ka väljendit „What I Know Is”, kuid see on siiski esialgsest tähendusest peale entsüklopeedia loomist tuletatud.

Wikipedia nimi saadi sõnade „wiki” ja „entsüklopeedia” kombineerimisest.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755