9. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viiendik lugejaid vahetab paberi veebi vastu

Üle viiendiku inimestest on loobunud mõne väljaande tellimisest, sest saab veebist info kätte, selgus Saar Polli uuringust.

Uuringu järgi on 14% inimestest 12 kuu jooksul loobunud mõne väljaande ostmisest ja 6,5% lubab seda teha aasta jooksul.

Saar Poll 2008. aasta trükimeedia uuringust selgus, et kuigi vastajate arv, kes uuringuperioodil olid mõnda meediaveebi külastanud, oli suurenenud, ei ole siiski kõikide väljaannete loetavus eelmise aastaga võrreldes kasvanud.

„Liiklus veebikeskkonnas muutub iga aastaga tihedamaks,“ lausus uuringut tutvustanud Saar Polli juhataja Andrus Saar. Tema sõnul selgus uuringust, et 55% loeb paberväljaannet ning 16% veebi. Mõlemat võrdselt loeb 11%.

Saar nentis, et trükimeedia olukord on pikantne. Pidevalt täiustatakse veebiväljaandeid, kuid samas on veebiväljaannete sisu ühtlustumas. „Elavad üksteisest,“ lisas Saar, kelle sõnul tekib inimestel piiratud ajaliste raamide tõttu vajadus teha valikuid, millist väljaannet eelistada.

Kollane ajakirjanduse materjal ei müü enam nii nagu varem, möönis Saar Poll juhataja. Samuti võib tema sõnul tähendada, et veebis ei suudeta lugeda pikki tekste ja ollakse rohkem orienteeritud lühikestele kiirelt infot edastavatele tekstidele ja „hüppavatele reklaamidele“.

Uuringu käigus leiti, et loetavuse protsenti mõjutab väljaande kättesaadavus. Koju on tellima hakati vähem. Rohkem ostetakse üksikeksemplar või loetakse tööle tellitud lehte. Vähem pöördutakse lehe saamiseks sõprade tuttavate poole ehk see tähendab Saare sõnul, et ajakirjandus ei ole enam nii tähtis. Üldine tendents on, et on suurenenud üksiknumbrite arv ja vähenenud pidevate lugejate arv.

Võrdluses läbi üheksa aasta, mil trükimeediat on uuritud, selgus, et Õhtulehe loetavus on sel aastal 9 aasta väikseim. Postimees on suhteliselt stabiilne olnud, kuid viimased kaks aastat langust näidanud. Päevalehel sarnaselt Õhtulehele on samuti üheksa aasta väikseim loetavus ning Äripäev on aastate lõikes kõikunud, kuid viimased kaks aastat loetavuse vähenemise märke näidanud.

Veebi loetavust juhib endiselt eesti- ja venekeelne Delfi kokku. Järgnevad Õhtuleht, Päevaleht, Eesti Ekspress ja Äripäev. Veebis on lugejaskond uuringu põhjal kasvanud Postimehel, teistel vähenenud.

Ajakirjade veebidest oli eelistatuim Kroonika, järgnes Arvutimaailma veeb ning Tervis Plussi veebiportaal. Enamik eelistab Saare sõnul siiski ajakirju lugeda või sirvida paberil.

Saar Polli uuringus osales 3148 inimest vanuses 15-74. Ajavahemikul 11.10.08-02.11.08 uuriti 28 ajalehte, 21 ajakirja, kokku 49 ajalehte või eriväljaannet.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755