11. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laar: soodne hetk poliitikutelt otsuseid nõuda

Eestis on kätte jõudnud aeg, mil poliitikud on valmis taas hakkama otsuseid vastu võtma, sest muud ei jää enam üle, rääkis Mart Laar Arengufondi IT-foorumil.

Mart Laar, keda võib pidada ka Eesti e-valitsuse ja üldse e-riigi isaks, meenutas tänasel Arengufoorumi infotehnoloogia tuleviku teemalisel arutelul EST_IKT@2018, miks e-valitsus tehti.

Esiteks oli Laari sõnul tollal olemas huvi. Riigi etteotsa olid sattunud inimesed, kes olid huvitatud uutest tehnoloogiatest, eriti neist, mis olid seotud infotehnoloogiaga.

Teiseks laiskus. „Laiskus on see, mis paneb inimesi asju välja mõtlema,“ rääkis Laar, kelle sõnul ajendas just laiskus paberivaba riigi projekti välja töötama. „Ma ei viitsinud lihtsalt pabereid ühelt koosolekult teisele tassida,“ meenutas Laar.

Oluline oli ka juhtimissüsteem, mis lasi otsuseid teha üle ministeeriumide ja ametiasutuste. Ja loomulikult ka koostöö. Laari sõnul sai neile peagi selgeks, et riik üksi neid mahukaid IT-projekte rahastada ei suuda ning vajalik oli koostöö ettevõtjatega. Tollal loodud "Vaata maailma" ja muudest projektidest sai aga Eesti edu alus.

Viimaks oli vaja julgust otsustada. „Palju oli hoiatajaid, kuid meie jaoks oli hoopis ahvatlev, et keegi ei olnud varem midagi sellist teinud. Me tahtsime olla esimesed,“ sõnas Laar.

Praegu ei ole aga huvi, juhtimist, koostööd ega julgust, leidis Laar. Ning seda nii infotehnoloogia kui ka muudes valdkondades. Seetõttu soovitas Laar kõigil olla uudishimulik, vaadata üle barjääride ja teha koostööd.

„Poliitikud on valmis otsustama alles siis, kui midagi muud enam üle ei jää,“ rääkis Laar, viidates valitsuse üha õhemaks jäävale rahakotile. „Ma arvan, et järgmisel aastal on see hetk käes, kus poliitikutel ei jää enam mitte midagi muud üle ja neil tuleb jälle otsustama hakata,“ lisas Laar.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755