11. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neivelt: peale Skype`i pole me rohkem suutnud IT-d eksportida

Neivelti sõnul on Eestis palju häid IT-lahendusi nagu e-valitsus ja internetipangad, kuid peale Skype`i ei ole me suutnud neist midagi suurt eksportida.

„Meil on palju eksportivaid väikeseid IT-firmasid, kuid olgem ausad – peale Skype`i pole me midagi suurt suutnud rohkem eksportida,“ rääkis Arengufondi nõukogu esimees Indrek Neivelt ITK tänasel infotehnoloogiafoorumi avakõnes EST_IT@2018. Üks internetipank on küll siiski Neivelti sõnul eksporditud Lätti, kuid vaid tänu sellele, et osteti sealne pank ning Eestis välja töötatud netipank võeti jõuga kasutusele. „Keegi ei ole siiani suutnud meie IT-lahendusi standardiseerida niivõrd, et neid edukalt maha müüa,“ sõnas Neivelt.

Neivelt meenutas ka, et kui kroonitud pead aasta tagasi Eestit külastasid, siis näitas meie valitsusjuht neile uhkusega arvutiklassi ehk e-valitsust, kuid aastal 2007 ei ole taoline lahendus enam küll midagi, sellist, mida Euroopale näidata ja mille üle uhkust tunda.

Samas on Eestil Neivelti hinnangul suur potentsiaal, mida tuleks ära kasutada. Kuigi Tallinn kuulub oma lennuühenduste poolest Euroopa viie viimase pealinna sekka ning siit on väga raske võtta toode kaenlasse ja minna seda teistesse riikidesse näitama, võikski just IT pakkuda lahendust, kuna IT-toodete näitamiseks ei pea alati ise füüsiliselt kohale minema kliendi juurde. „Meie ülesanne peaks olema olemasolevaid lahendusi standardiseerida, paketeerida ja maha müüa,“ leidis Neivelt.

EST_IT@2018 on Eesti Arengufondi seiretöö, mille eesmärk on välja selgitada Eesti IT-sektori arenguvõimalused aastaks 2018.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755