16. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aastal 2020 käiakse internetis peamiselt mobiiliga

Mobiilsed seadmed on 2020. aastal peamiseks interneti kasutamise vahendiks, selgub värskest ekspertide seas tehtud tulevikutehnoloogiate uuringust.

Igapäevaelus leiavad aina enam rakendust nii tehis- kui virtuaalreaalsus, selgub sadade internetiekspertide, -aktivistide ja analüütikute hulgas tehtud küsitlusest, mille viis läbi Pew Internet American Life Project.

Ekspertidel paluti Põhja-Carolina osariigi Eloni ülikooli poolt läbiviidud online-uuringus ennustada, milliseid edusamme teeb tehnoloogia areng 2020. aastaks ning millist rolli tehnoloogia siis maailmas mängib.

Ekspertide hinnangul teeb mobiiltelefonitehnoloogia eelseisvatel aastatel läbi kõige märkimisväärsema arengu, vahendas Physorg.

"Mobiiltelefon – mille puhul võib juba praegu rääkida märkimisväärse võimsusega arvutist – on esmane ning peamine interneti kasutamise vahend paljudele inimestele kogu maailmas, pakkudes informatsiooni kaasaskantaval ja hästiühilduval kujul suhteliselt madala hinnaga," seisab uuringu tulemuste kokkuvõttes.

77 protsenti küsitlusele vastanud 578st eksperdist jäi selle eeltoodud väitega põhimõtteliselt nõusse, 22 polnud nõus ning üks protsent jättis vastamata.

Kõneeristusel põhinevad ja puutetundlikud rakendused on 64 protsendi vastanute arvates 2020. aastal laialt levinud.

55 protsenti vastanuist arvab, et 2020. aastal kuulub paljude ellu nii tehisreaalsus kui ka suhtlemine tehiskeskkondades.

Küsitlusest selgub, et valdav osa eksperte ei usu, et sotsiaalne sallivus teeks internetis olulisi edusamme – nii arvas 56 protsenti vastajatest.

"Ekspertide vastuseid läbib selge murelik allhoovus," ütles Pew Internet American Life Projecti direktor Lee Rainie. „Nad on kindlad, et interneti ja mobiiltelefonide areng jätkub kiires tempos, kuid nad pole kindlad, kas aina paremad, kiiremad ja odavamad vahendid aitavad ka inimestel teha läbi sama kiireid muutusi. Tulevikutehnoloogia tugevdab inimeste rolli nii poliitika- kui majandusilmas, kuid sellega ei kaasne ilmtingimata parem ja viisakam maailm.“

Küsitluse terviktulemusi on võimalik lugeda lehelt imagingtheinternet.org.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755