17. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tasuta wifi levib kui viirusepideemia

Sülearvutid on teinud viimaste aastate jooksul hämmastavat võidukäiku. Ometi on nad olemas olnud juba aastakümneid. Algselt peeti neid nišitooteks, mida kasutaks näiteks sõjavägi või inimesed, kes teevad liikuvat tööd, kus on vaja kasutada arvutit.

Nüüdseks on aga sülearvuti lauaarvutit seljatamas. Inteli hinnangul müüakse juba 2009. aastal sülearvuteid enam kui lauaarvuteid. Suur osa selles on kindlasti wifil. Paljude inimeste jaoks on arvuti peamiseks funktsiooniks – mõnel juhul lausa ainukeseks – pakkuda internetiühendust.

Wifi ongi olemas üha enamates kohtades ning väga sageli tasuta. See on veennud inimesi, et tuleviku personaalarvuti on just sülearvuti või ehk hoopis telefonina kasutatav pihuarvuti, aga mitte ühe koha külge aheldav lauaarvuti.

Mida rohkem on kohti, kus on saadaval tasuta wifi, seda enam hakkab ringi liikuma inimesi, kellel on taskus nutitelefon ning seda imelikum on poodidel, restoranidel ja teistel avalikel kohtadel selle eest tasu nõuda.

Näiteks Hiina plaanib juba 2011. aastaks teha Pekingist hiiglasliku tasuta wifiga ala. Wifi tungib ka rongidesse, bussidesse ja lennukitesse. Viimased on küll paraku asjast valesti aru saanud ja üritavad internetiühenduse pakkumisega raha teha.

Tegelikult muidugi teavad kõik, et tasuta lõunaid ei ole olemas. Keegi peab internetiühenduse eest maksma, kuid ettevõtted asuvad ilmselt üha enam käsitlema wifi-ühendust kui vältimatut kulu, mille maksumus on ühtlaselt pakutavate teenuste või kaupade hinnale juurde lisatud.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755