28. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Google andis jõuluboonuse asemel telefoni

Majanduskriisi külm hingus on puudutanud ka maailma suurimat otsimootorit. Google’i töötajaid jäid ilma rahalisest jõuluboonusest ja pidid leppima nutitelefoniga.

Tavapärase 1000-dollarilise jõulutšeki asemel andis Google kõigile oma töötajatele telefoni G1, Apple'i iPhone’iga konkureeriva nutitelefoni, kirjutas The Times.

Töötajatele saadetud e-mailis teatas firma, et jõuluboonus on Google’i puhul traditsiooniline, see on kena komme tänada kõiki nende pingutuste eest. Varasematel aastatel on boonust makstud rahas, sel aastal on kingitus teistsugune, unistuste telefon.

Google’i Android operatsioonisüsteemil põhinev mobiiltelefon jõudis müügile oktoobris ning sai üsna leige vastuvõtu. Tehnoloogiale pühendunud veebikülg The Register nimetas arvustuses seda „väheatraktiivseks ja ebainspireerivaks plastjublakaks“.

Google’i palub töötajatel kingituseks saadud telefoni igakülgselt katsetada, et aidata seda täiustada ja paremaks muuta.

Firma, mis on varem teatanud plaanidest vähendada töötajate arvu tunnistab, et boonusest loobumiseks oli ka teine põhjus: „Praegune majandusolukord sunnib meid olema raha kulutamisel palju konservatiivsemad.“

Edasi läheb e-mail juba positiivsemas toonis, kõiki tänatakse selle eest, mida nad on Google’i heaks teinud, avaldatakse lootust, et inimesed naudivad tuleval aastal kingiks saadud telefoni ning kõigil on rõõmsad pühad.

G1 telefoni said Google’i töötajad USAs Lääne- ja Kesk-Euroopas, Kanadas, Austraalias, Singapuris ja Jaapanis. See katab Google’i ülemaailmsest 20213-pealisest töötajaskonnas umbes 85 protsenti.

Maailma teistes piirkondades otsimootori heaks töötajad siiski telefoni ei saa, neile on mõeldud 400-dollariline tšekk.

Rahalisest boonusest loobumine pole esimene majanduskriisi ilming Google’is. Alles hiljuti vähendati Google’i linnakus Silicon Valleys õhtusel ajal lahtiolevate toidukohtade arvu.

Kuivõrd tarbijad kulutavad vähem, siis läheb müügiks ka vähem elektroonikatooteid. Laenude saamine on raskem ja kulukam, seega on firmad vähendanud IT-kulusid.

Siiski ei saa rääkida, et Google oleks raskustes. Firma käive ületab sel aastal 21 miljardi dollari piiri. Siiski on kvartalikasumite kasv oluliselt kahanenud, veel eelmisel aastal ulatus see näitaja kuni 14 protsendini, tänavu kolmandas kvartalis kasvas kasum vaid kolm protsenti, see on otsene viide internetireklaamiäri kokkutõmbumisele.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755