8. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ordi töötajate sissetulek väheneb kuni 20%

Arvutifirma Ordi plaanib vähendada tööaega kuni 20 protsenti, millega kaasneb töötajatel ka sama suur sissetuleku langus, ütles firma juht ja omanik Sulev Sisask.

"Palk ei muutu, seda me pole kaalunud. Ent kui pead tegema vähem tööd, on ka sissetulek väiksem," selgitas ta.

Sisaski ütlusel mõistavad töötajad olukorda. "Neile on puust ja punaseks selgeks tehtud, kui palju oleme varem müünud, kui palju nüüd müüme, mil määral on kulubaas vahepeal kerkinud, kui palju on töötasu aastatega tõusnud – ja see on ainult kasvanud, kuigi müüakse drastiliselt vähem," rääkis ta.

Samuti selgitati töötajaile seda, mis juhtuks firmas ilma kulusid vähendamata. "Siis on ju kõigil aru saada, et töökoht kaob nii või naa ära," ütles Sisask. Tema sõnul pole ükski inimene avaldanud tööaja vähenemisest kuuldes soovi ettevõttest lahkuda.

Sisaski kinnitusel puudutab kavandatav muudatus suurt osa Ordi töötajatest. Tööaja vähendamine peaks tema sõnul jääma lühiajaliseks abimeetmeks kestvusega kuni kolm kuud. "Eks me siis otsustame edasi, mis edasi saab, sest peame ikkagi teadma, kuidas turg käitub. Otsuseid tuleb teha õige informatsiooni alusel," ütles ta. Rasvakihti meil on, lisas Sisask.

Ordi selle aasta müügiplaane ei soovinud ta nimetada. Praegu on eesmärgiks ellujäämine, valmistumine tulevikus saabuvaks suuremaks müügiks, ütles ta vaid.

Üle-eelmisel aastal oli Ordi käive Eestis 421 miljonit krooni, langedes mullu enam kui viiendiku võrra. Müügi vähenemise kõrval oli üheks käibe languse põhjuseks Sisaski kinnitusel ka toodete odavnemine.

2007. aastal teenis Ordi kaheksa miljonit krooni puhaskasumit. Sisaski sõnul jäi Ordi Eesti osa ka mullu kasumisse, konsolideeritult Läti ja Leedu tütarettevõtetega oldi siiski miinuses.

Eestis müüs Ordi 2007. aastal 32 000 arvutit. Ordi kaubamärki kandvate sülearvutite müük vähenes mullu üle-eelmise aastaga võrreldes ligi 23 protsenti ja lauaarvutite müük 20 protsenti. "Meil pole pidu õue peal, üldse mitte ei ole," märkis Sisask.

Tema sõnul on sülearvutite müügis konkurents Eestis suurem kui lauaarvutite osas, sest turul on mitmeid tugevaid välismaised pakkujaid. Kui Eestis tervikuna müüdi mullu sülearvuteid lauaarvutitest rohkem, siis Ordilt osteti enam lauaarvuteid, lisas Sisask.

Ordi turuosa Eestis pole Sisaski ütlusel eelmisel aastal varasemaga võrreldes eriti muutunud.

Eelmise aasta alguses tähistas Ordi 15. sünnipäeva. Töötajaid oli ettevõttel toona 165, neist Eestis veidi üle saja.

Sulev Sisaskile kuulub 96% Ordi aktsiatest.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755