26. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Samsung jäi viimases kvartalis väiksesse kahjumisse

Samsung Electronicsi eelmise aasta viimase kvartali müügitulu oli 10,4 miljardit eurot ja netokahjum 11,2 miljonit eurot.

Neljandas kvartalis, mis on tavaliselt hea läbimüügiperiood, mõjus elektroonikakaupade soetamisele halvasti üleilmne majanduslangus, teatas ettevõte.

Samsungi kinnitusel olid nende neljanda kvartali suurimad saavutused rekordiline mobiilide läbimüük sideseadmete ärivaldkonnas, samuti sülearvutite ja serverite jaoks mõeldud arenenud pooljuhtkettaplatvormide kasutussevõtt pooljuhtide ärivaldkonnas.

Samas kahjustas hindade ja nõudluse langus pooljuhtide ning vedelkristallekraanidega seotud ärivaldkondi. Pooljuhtide ärivaldkonna tulu neljandas kvartalis oli 2,2 miljardit eurot.

Vedelkristallekraanide ärivaldkonna tulu oli kvartalis 2,4 miljardit eurot ja tegevuskahjum 197 miljonit eurot.

Sideseadmete ärivaldkonna tulu oli neljandas kvartalis 4,3 miljardit eurot ja tegevuskasum 89,9 miljonit eurot.

Üleilmne mobiiliturg kahanes Samsungi teatel neljandas kvartalis eelmise kvartaliga võrreldes 5%. 2008. aastal kasvas turg eelmise aastaga võrreldes 14%.

Vaatamata tänavu esimeseks kvartaliks prognoositud turu aeglustumisele loodab Samsung, et sideseadmete ärivaldkonna tulemused on 2009. aastal head. Ettevõte teatel jätkatakse põnevate odavate mudelite pakkumist uutel turgudel, suurendades kasumlikkust tegevuse ja turunduse efektiivsemaks muutmisega.

Peale selle suurendab Samsung tänavu kallite puutetundliku ekraaniga mobiilide ja nutitelefonide valikut ning loodab laiendada koostööd võrguettevõtjatega.

Digimeedia ärivaldkonna viimase kvartali müügitulu oli 1,4 miljardit eurot ja tegevuskahjum 95,6 miljonit eurot. Samsung püüab hoida sel aastal maailma televiisorituru liidri positsiooni, lastes müüki uued LED-telerid ja õhukesed televiisorid ning laiendades müügikanaleid.

Selle aasta esimeses kvartalis – mis on selle tööstusharu puhul tavaliselt vähese läbimüügiga – ootab Samsung aeglast turukasvu, sest üleilmse majanduslanguse tõttu kulutatakse üha vähem.

Samsung jätkab ettevalmistustega olla majanduse kasvades turul teistest parem, suurendades tehnoloogilist edumaad. Ettevõte püüdleb suurema kasumlikkuse poole selgelt erineva otstarbega toodete pakkumise ja kuludega seotud konkurentsivõimelisuse abil, seisab Samsungi teates.

2008. aastal kokku oli Samsungi konsolideerimata tulu 41 miljardit eurot, tegevustulu 2,3 miljardit eurot ja netotulu 3,1 miljardit eurot.

Samsung Electronicsi konsolideeritud müügitulu oli 2007. aastal ligi 105 miljardit USA dollarit. Äriühing, mille 62 riigi 134 kontoris töötab 150 000 inimest, koosneb neljast peamisest ärivaldkonnast: digimeedia, vedelkristallkuvarid, pooljuhid ja sideseadmed.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755