13. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inimeste lemmikparoolid: 1234 ja password

Enne e-kirjade postkasti, interneti pangakonto või lennupiletite ostmiseks parooli valimist on targem pisut järele mõelda. Lihtsad ja fantaasiavaesed paroolid on identiteedivarastele kergeks saagiks, näitas uus USAs läbi viidud uurimus.

Uurimuses analüüsiti 28 000 parooli, mis olid hiljuti varastatud populaarselt USA veebisaidilt ning internetti üles riputatud. Selgus, et paljud inimesed lähevad parooli valides lihtsamat teed, kirjutas Physorg.

Ajakirjas Information Week avaldatud uurimuse kohaselt kasutas 16 protsenti inimestest paroolina eesnime, sageli kas enda või mõne oma lapse oma. 14 protsenti jäi lootma lihtsamini meelde jäävatele klahvikombinatsioonidele, näiteks "1234" või "12345678." Populaarsed olid ka tähekombinatsioonid "QWERTY" ja "AZERTY".

Viis protsenti varastatud paroolidest tuletati telesaadetest või noorte hulgas populaarsete kuulsuste nimedest. Näiteks olid kasutusel "Pokemon," "Matrix" ja "Ironman".

Neli protsenti varguse ohvritest valis oma parooliks lihtsalt sõna "password" või mõne selle kergesti tuletatava teisendi, näiteks "password1". Kolm protsenti paroole näitasid kasutajate suhtumist: esindatud olid nii "I don't care" (’mul ükskõik’), "Whatever" (’mida iganes’) kui ka "Yes" (’jah’) ja "No." (’ei’) Mõned aga panid paroolidesse oma tunde-elu, näiteks "Iloveyou" (’armastan sind’) ja selle vastandina "Ihateyou" (’vihkan sind’).

Analüüsi läbi viinud ettevõtte Errata Security esindaja Robert Graham soovitas inimestel oma salajasi andmeid varaste eest paremini kaitsta ning valida parooliks vähemalt 8-täheline kombinatsioon, milles on ka mõni suurtäht või sümbol.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755