26. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahakotiga päästeingel Oracle

Mis vahe on jumalal ja Larry Ellisonil? Jumal ei arva, et ta on Larry Ellison. Nii kõlas internetibuumiaegne laialt levinud nali tarkvaragigandi Oracle asutaja ja juhi kohta.

Kui aga jälgida viimase aja meediakajastust, tundub, et Ränioru (Silicon Valley) kunagine paha poiss ning Oracle'i 32aastase ajaloo seni ainus tegevjuht on maha rahunemas, aga Oracle'i agressiivsus on kindlasti säilinud. Veelgi enam - paljudele raskustes olevatele tarkvarafirmadele on Oracle saamas kui mitte jumalaks, siis päästeingliks kindlasti.

Samal ajal, kui enamik Ameerika suurettevõtteid võitleb maksevõime säilitamise nimel, tegeleb Oracle tasapisi ostlemisega, võttes järjest üle uusi tarkvarafirmasid. Möödunud aastal viis ettevõte lõpule kümne firma ülevõtmise, kirjutas The Wall Street Journal möödunud nädalal. Selle aasta veebruaris ostis ettevõte väikese USA tarkvarafirma mValent.

Kuna investeerimise tavalised võimalused on sisuliselt ära vajunud ning tarkvarafirmade kliente jääb samuti vähemaks, ei jää väiksematel muud üle, kui ennast müüki panna. Isegi väga head ettevõtted otsivad endale meeleheitlikult ostjad ning hind on sellisel juhul teadagi väga madal.

"Kui mina oleksin nende nahas, läheksin peitu ja üritaksin mitte müüa," kinnitas majanduslehele Oracle'i üks tehingute sõlmijaid Sonny Singh, viidates just nendele ettevõtetele, mille väärtused on kukkunud. Aga alati ei ole see võimalik. Selsamal mValentil, mille Oracle ostis 4. veebruaril, kukkus eelmisel aastal ära mitu suurt klienti eesotsas maaklerfirmaga Lehman Brothers.

Börsil noteeritud tarkvarafirmade väärtus on langenud 30 protsenti, aga erakätes olevate väärtused veel rohkem, mistõttu on Oracle'ist saanud peamine lootus ellu jäämiseks. "Oracle on uus IPO," kinnitas John Fisher, kes müüs oma tarkvarafirma Bharosa Oracle'ile 2007. aastal.

Majanduskriisi ajal "on raha kuningas, kuninganna ning kuninglik perekond," lausus mõned nädalad tagasi võrguseadmete tootja Cisco Systems juht John Chambers, viidates tuntud ütlusele "cash is king". Ka Cisco on olnud üheks agressiivseks ülevõtjaks ning korraldas vahendite saamiseks nelja miljardi dollari suuruse võlakirjaemissiooni.

Oracle Corp on suurim äritarkvarafirma maailmas. Eelmise finantsaasta (lõppes 31. mail) käive oli 22,4 miljardit dollarit. Ehkki ka see ettevõte pole jäänud majanduslangusest räsimata, teatas Oracle eelmise kvartali kasumi üheprotsendilisest langusest. Tegemist oli esimese kasumi kahanemisega viimase kolme aasta jooksul. Tänu varasematel aastatel toimunud käibe 20protsendilisele kasvule aastas, on Oracle'il 7,4 miljardit dollarit vaba raha.

Tarkvaragigant alustas suurte ülevõtmistega 2003. aastal, sest Ellison ennustas siis tehnoloogiaettevõtete ühinemislainet. Esimene, millest kujunes 18 kuud kestnud vaenulik ülevõtmissõda, oli personali- ja finantstarkvarafirma PeopleSoft ostmine 10,3 miljardi dollari eest 2004. aasta detsembris. Sellele järgnesid veel mitu ülevõtmist.

Suured ostud aitasid vähendada kulusid ja suurendada käivet 20 protsenti aastas. Paraku on tarkvaragigandile saanud probleemiks see, et suuri tarkvarafirmasid, mida osta, pole enam järele jäänud.

Analüütikute sõnul ongi seetõttu Oracle'i kahekohalise käibekasvu protsendi säilitamine ebareaalne. Oracle paneb suured lootused riiklikele sotsiaalteenuste sektorile, mis seni on tarkvara ostnud üsna vähe.

Loe ka tänase Äripäeva paberväljaannet.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755