2. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skype'i asutajad investeerisid teaduskoostöö platvormi

Nelja Skype’i asutajainseneri loodud investeerimisfirma ASI investeeris teaduskoostöö platvormi Mendeley.

Teadustööde haldamiseks ja jagamiseks mugavat tasuta platvormi pakkuv Mendeley teatas finantseeringu saamisest riskikapitali investoritelt. Koos nelja Skype’i asutajainseneri loodud investeerimisfirmaga ASI (Ambient Sound Investments) investeerisid ettevõtte arengusse tuntud muusikasaidi Last.fm varasem juht Stefan Glänzer ja meelelahutuskontserni Warner Group endine asepresident Alejandro Zubilla.

“Mendeley teenus on enamat kui suhtevõrgustikud, mis toimivad nagu teadlaste Facebookid,” selgitas ASI investeeringute juhi Eileen Burbidge. “Mendeley on kombinatsioon tarkvarast ja veebitehnoloogiatest, mis lahendavad teadlaste ja akadeemikute igapäevaseid probleeme.”

Mendeley Desktop töötab nii Windowsi, Maci kui Linuxi platvormil ning see kogub kokku PDF-formaadis teadustööde üldandmed, täisteksti ja viited. Samuti loob tarkvara kasutajale isikliku „teadustöö raamatukogu“ ja pakub tipptasemel otsingu-, sildistamis- ja filtreerimisfunktsioone. Tarkvara võimaldab kasutajatel digitaalseid teadusraamatukogusid jagada, sünkroniseerida ja vajadusel neisse koostöös täiendusi teha.

Arvutis paikneva tarkvara poolt kogutud info sünkroniseeritakse Mendeley Web teadusvõrgustikuga, kus paikneb kasutaja raamatukogu tagavarakoopia ja millele pääseb ligi kõikjalt interneti kaudu. Täiendavalt saab kasutaja infot enimloetud teadustööde kohta ja luua suhteid mõttekaaslastega.

Pärast Last.fm endise juhi Stefan Glänzeri liitumist kaasati Mendeley tegevusse teisigi tuntud eksperte ja kaasinvestoreid meedia-, tehnoloogia- ja teadusvallast. Nende hulgas näiteks ASI, meelelahutuskontserni Warner Group asepresident Alex Zubillaga ja akadeemikud Cambridge´ist, Johns Hopkinsi Ülikoolist ja teistest olulistest kõrgharidusasutustest.

Mendeley arendab teadustööde haldamise ja jagamise tarkvara, samuti teadustrende ja akadeemikutest mõttekaaslasi koondavat veebiteenust. Londonis tegutseva ettevõte asutasid 2007. aastal Paul Föckler, Victor Henning ja Jan Reichelt.

ASI loodi 2003. aastal eesmärgiga hallata ja edasi investeerida internetisuhtlusfirma Skype'i eestlastest loojate vara, aktiivset investeerimist alustati 2006. aasta märtsis. Tänaseks on ASI kasvanud erinevate valdkondade tippspetsialistidest koosnevaks investeerimisettevõtteks. ASI on rahastanud kokku 21 käivitusjärgus olevat tehnoloogiaettevõtet maailma eri paigus – Aasias, Ameerikas, Lääne – ja Ida-Euroopas, Soomes ja Venemaal. Edukalt on alustanud ka 2007. aasta sügisel loodud ja tehnoloogiaarendusele keskendunud ASI Inkubaator, kus paljulubava ideega projektidest vormitakse isetoimivaid tehnoloogiaettevõtteid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755