17. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

New Holland sai valmis vesinikutraktori

Traktoritootaja New Holland ehitas vesinikul töötava põllutraktori prototüübi, kuid selle seeriatootmisse minekuni kulub veel aastaid, sest ultramoodne masin maksab praegu 500 000 eurot.

Uus traktor on ehitatud New Holland T6000 baasil, töötab vesiniku ja hapniku jõul ning jääkaineks on ainult veeaur.

NH2 kütuseelement toodab 106 hobujõudu ja suunab energia jagaja kaudu (traktorist) neljale rattale. Puudub käigukast ja sidur, kiirus kasvab, kui kütusekambris tekib rohkem energiat.

Sellise traktori peamine eelis on selles, et masin töötab fossiilset kütust kasutamata ning sellel puuduvad jääkproduktid. Konstruktorid kinnitavad, et vesinikutraktor on kiirem kui standartne T6000. Insenerid ütlevad, et kiirendus on sirgel rajal piisav, et juhti vastu istme seljatuge suruda.

Tõenäoliselt on kõige otstarbekam hakata vesinikutehnoloogiat kasutama 130–140 hobujõuliste traktorite puhul, kuna neid müüakse kõige rohkem. New Holland on välja käinud veksli, et NH2 mudelid jõuavad turule 2013–2015. aastal. Ülikõrge hinna kõrval on vesinikuelemendi miinuseks tõsiasi, et esialgu suudab vesinikupaak tagada vaid 1,5–2 tundi vältava töö. Praegu juurdlevadki insenerid selle kallal, kuidas tagada traktori vähemalt 8tunnine käigusolek ühe n-ö laadimisega.

New Hollandi teine põhjapanev tehnoloogiline uuendus on traktor, millel käigukasti asendab variaator. Viimast on millalgi oodata ka Eestisse. Tatoli juhataja Jaak Nõmmsalu märkis, et oli plaan üks uudistraktor tuua ka kevadel Tartus toimuvale Maamessile, aga kuna traktorite ostuhuvi on praegu väga nigel, siis ilmselt sellest siiski loobutakse.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755