6. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Püsiühendus 10 a eest: kuutasu kukkus 1999 kroonile

Täpselt kümme aastat tagasi hakati Eestis pakkuma ADSL-teenust, mis tähendas interneti püsiühenduse kuumaksu kümnekordset vähenemist. Siiski tuli ADSLi eestki esialgu maksta 1999 krooni kuus.

Tänase Elisa eelkäija Unineti Andmeside AS tõi kaug- ja kodutöö soodustamiseks ADSL-teenuse Eesti turule 5. aprillil 1999. Võrgu poolt tarbija poole oli ühenduse kiiruseks kuni 6 Mbit/s ning tarbija poolt võrgu poole kuni 640 kbit/s.

ADSLiga liitumine maksis toona 1999 krooni ning sama palju tuli välja käia ka igakuise tasuna. Võrdluseks – konkureeriva ettevõtte Microlink Online tavaline püsiühendus maksis toona kuus 18 844 krooni ja Unineti oma kiirusega 2 Mbit/s lausa 23 600 kr.

Uninet pakkus ADSL-teenust ainsana turul vähem kui aasta, sest märtsis 2000 tuli sama tootega välja ka Elioni eelkäija Eesti Telefon. ADSLi hakkas Eesti Telefon esialgu pakkuma vaid Tallinnas. Ka Unineti ADSL-ühendust sai peamiselt kasutada Tallinna kesklinnas. Siiski oli Eesti Telefoni teenus Unineti omast kuutasult kaks korda soodsam.

Tänaseks on bittide liikumise kiirused DSL-kaabelvõrgus tunduvalt tõusnud, ulatudes eri operaatorite eraklientidel 15 ja äriklientidel 24 megabitini sekundis. Samas on kiireima koduinterneti kuutasu võrreldes kümne aasta taguse ajaga langenud vähemalt neli korda.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755