16. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõkked Skype'i teel börsile

Internetitelefonifirma Skype asutanud Niklas Zennströmil ja Janus Friisil on varrukas äss, mis heidab kaikaid kodarasse eBay plaanidele Skype börsi kaudu ära müüa, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Zennströmi ja Friisi firmale Joltid kuuluvad õigused tehnoloogiale, millele Skype on üles ehitatud. Dokumendist, mille internetioksjonite firma eBay aprilli alguses USA finantsinspektsioonile saatis, ilmneb, et Joltid tahab Skype’i litsentsilepingut üles öelda. Joltid väidab, et Skype on kokkuleppe tingimusi rikkunud. Skype eitab süüdistusi ega näe katsetele litsentsilepingut üles öelda mingit alust. Asi on antud lahendamiseks Briti kohtusse.

Dagens Industri spekuleerib, et kohtuvaidlus võib olla osa Skype’i ostu-müügi kõnelustest. New York Times kirjutas äsja, et Friis ja Zennström tahavad Skype’i eBay’lt tagasi osta. Pakutud hind eBay’d väidetavalt ei rahuldanud ja firma teatas plaanist Skype hoopis börsi kaudu müüa. Teade tuli aasta enne võimalikku noteerimist, mis võib eBay poolt samuti olla manööver uute võimalike ostjate ligimeelitamiseks, spekuleerib leht.

Sama teema – juriidilised takistused eBay plaanidele Skype börsil noteerida - on täna ka Taani majanduslehe Börsen esiküljel.

Lisaks Zennströmi ja Friisi firmale Joltid väidavad ka kaks USA firmat Eidos Communications ja Message Routes, et neile kuuluvad patendid tehnoloogiatele, mida Skype’is on kasutatud. Patendiomanikud nõuavad nüüd, et Skype lõpetaks nende tehnoloogiate kasutamise ja maksaks trahvi, kirjutab leht. Vaidlust on antud USA kohtusse.

Need juriidilised vaidlused võivad negatiivselt mõjutada hinda, kui Skype börsil noteeritakse.

Skype on täna maailmas üks suuremaid internetifenomene. Sellest ajast kui eBay Skype’i neli aastat tagasi ostis, on kasutajate hulk kasvanud 53 miljonilt enam kui 400 miljonile. Ja ehkki lõviosa kõnedest on tasuta, on firmal muid tuluallikaid. Mullu kasvasid tulud 44% 551 miljonile dollarile ning kaks aastat on firma kasumis olnud.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755