28. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu firmad sõitsid Hiinasse ärivõimalusi otsima

Kuus Tartu tehnoloogiafirmat loovad praegu EASi toel Hiinas kontakte sealsete ettevõtjatega.

27.-30. aprillini toimuvad Pekingis ja Shanghais äri- ja koostöövõimaluste arutamiseks Tartu Teaduspargi ja Tsinghua Ülikooli tehnoloogiasiirde keskuse kontaktüritused. Eesti firmad kohtuvad neil Hiina ettevõtjatega. Avaüritusel osales ka Eesti suursaadik Hiinas Andres Unga.

"Loodame, et visiidi tulemusena leiavad osalevad ettevõtjad Hiinast koostööpartnereid ja täiendavaid ärivõimalusi," sõnas delegatsiooni juht, Tartu Teaduspargi arendusdirektor Sven Illing. "Külastasime täna Pekingis Hiina tugevaimat tehnikaülikooli ja juhtivat teadusparki, lisaks toimusid ka eelnevalt kokkulepitud kohtumised ettevõtjate vahel," märkis ta.

Illingu sõnul on tal hea meel, et Hiinas ollakse leidnud head partnerid, kelle abil pakkuda Eesti firmadele tuge Hiina turul. "Hiina majanduskasvuks prognoositakse tänavu 6,5% ning nad kavandavad viia oma majanduse innovatsioonipõhiseks, nagu meile ühel kohtumisel tutvustati. Ma arvan, et paljudel Eesti firmadel tasub uurida Hiina võimalusi, kuid samas ei tohi unustada võimalikke riske," sõnas ta.

Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskuse ASi juhataja, biotehnoloogia liidu juhatuse liige Riin Ehin pidas visiiti oluliseks. "Kontaktürituste käigus kohtume mitmete ettevõtete ja organisatsioonidega, kellega loodame jõuda koostööni vähiuuringute läbiviimisel ja uute ravimite väljatöötamisel," rääkis ta. "Koostöö Aasia suunal on hetkel väga aktuaalne teema ka Eesti Biotehnoloogia Liidu jaoks – järgmisel aastal kavatseme ühisstendiga tutvustada Eesti biotehnoloogia sektori ettevõtete tugevaid külgi Shanghais toimuval suurüritusel World Expo Shanghai 2010," lisas Ehin.

Delegatsiooni kuuluva ASi Cliftoni juhi Jaak Antoni sõnul on Hiina sobiv koht masstootmise korraldamiseks ja toodete müügiks. "Suurima rahvaarvuga riigis on sidemete loomine kohapeal ainuvõimalik – riigi suuruse, kiire arengu ja rahuldamata nõudluse tõttu pole Hiina ärimeestel erilist vajadust ise välisreisidel käia," märkis ta.

Kontaktürituse toimumist toetab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. Eesti ettevõtjate delegatsioonis osalevad Clifton AS, Mayeri Industries OÜ, Baltic Innovation Agency OÜ, Celecure AS, Tenteam OÜ ja Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskus AS. Delegatsiooni püüti eelkõige kaasata Tartu Teaduspargi ja Tallinna Tehnoloogiapargi Tehnopol tehnoloogiapõhiseid asukasfirmasid. Enamikul osalevatest ettevõtetest on Eestis väljatöötatud tehnoloogia, toode või teenus, millele soovitakse leida kasutajaid või edasiarendamiseks partnereid Hiina turult.

1992 asutatud Tartu Teaduspark on esimene teadus- ja tehnoloogiapark Balti riikides. Tehnopol on Tallinnas asuv teadus- ja tehnoloogiapark alustavatele ja kasvavatele ettevõtetele, täna tegutseb seal 150 ettevõtet.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755