30. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Netikommentaatorite välimääraja I

Võimalus netikommentaariumites anonüümselt oma arvamust avaldada tõmbab ligi rohkelt huvilisi. Suur osa arvamustest on asjakohased ja huvitavad. Siiski satub asjalike kommenteerijate hulka sageli ka tõelisi jobusid, kelle arvamustest kellelegi kasu pole ning kes kommentaariumit lihtsalt risustavad. Võrguajakiri PC World toob välja 12 hullemat netijobude liiki. Kas oled neid kuskil kohanud?

1. ESSA!-tüüpKuna tegemist pole kuigi tüütu tegelasega, oleks võinud ta ka nimekirjas tahapoole jätta, kuid kuna tegemist on ESSA!-tüübiga, tuleb ta siiski esimesena välja tuua. Kas kommentaariumi avapostituseks ESSA! või ESIMENE! kirjutada on naljakas? Ei. Originaalne? Ei. Võib vaid loota, et 15. eluaasta täitumise ajaks on ESSA!-tüüp leidnud mõne muu eneseteostusviisi.

2. PromojaTegemist on klassikalise netijobuga – ta liigub ringi erinevates foorumites ja kommentaariumites ning jätab endast maha rohkelt halvasti varjatud reklaami sisaldavaid teateid. „See uus iPhone’i tarkvara tundub tõepoolest hea olema! Lugege kõik siit mu blogi Windows Mobile’i kohta!“ Sageli ei vaevu oma projektide reklaamija isegi sissejuhatavaid lauseid kirjutama, vaid piirdub lingiga reklaamitavale leheküljele.

3. Kinnisideega tüüpPromoja lähisugulane, kinnisideega tüüp kammib läbi erinevaid foorumeid, et leida võimalust juhtida jutt oma lemmikteemale – olgu selleks siis moraal, religioon või poliitiline vaade. Näiteks on pea iga Eesti elu käsitleva artikli juures võimalik juhtida arutelu erinevate poliitikute puuduste peale (siin võivad mängu tulla ka Promojad – erakondade liikmed, kes anonüümselt üksteist mustavad). Ka religioonist saab suure tahtmise korral kirjutada pea iga teema juurde.

4. „Asjatundja“Asjatundja on käsitletava teemaga tegelenud juba aastakümneid, tunneb seda kõigist paremini ning keeldub seetõttu teiste arvamust kuulda võtmast. Põhjendatud argumentide asemel kirjeldab ta paljusõnaliselt oma kompetentsi käsitletaval teemal, summutades võimalikud vastuväited juba oma postituste meeletu pikkusega. Kui tal siiski on vaja midagi selgitada, kasutab ta oma sõnade asemel pikki lõike varemavaldatud artiklitest, kasutusjuhenditest või Vikipeediast.

5. SõimajaFoorumid on loodud erinevate arvamuste ja vaatenurkade esitamiseks. Sõimaja viib aga asjad algelisemale tasemele, kasutades oma ideede kaitsmiseks isiklikke rünnakuid, meenutades algklasside jõhkardeid. Sõimaja võib mõnitada näiteks teiste kommentaatorite või artikli autorite nimesid, saata vastuvaidlejaid kohtadesse, kus päike ei paista, või väljastada lihtsalt valimatult roppusi. Internetis saab väga lihtsalt olla korraga ebameeldiv ja igav.

6. Isehakanud moderaatorIsehakanud moderaatori elueesmärgiks on foorumi külastajaid ennast soovimatuna tundma panna. Ta on foorumit jälginud aastaid igal ärkveloleku hetkel ning tunneb seal käsitletud teemasid läbi ja lõhki. Jäta foorumisse teade, mis kordab midagi, mis oli jutuks 16 kuud tagasi, ning ta annab sulle sellest paari minuti jooksul teada, tehes su teate maha ja naeruvääristades sinu teadmatust. Foorum on tema isiklik liivakast, iga kommenteerija, kes pole postitanud vähemalt 200 teadet, on tema jaoks sissetungija ning ei vääri kohta tema armastatud foorumis.

Loe ka artikli teist osa.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755