30. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Netikommentaatorite välimääraja II

7. Rahutagaja

Selle tüübi peamiseks eesmärgiks näib olevat foorumis teiste kasutajate korrale kutsumine. Tal ei ole enamasti midagi asjakohast öelda, kuid ta teeb pidevalt märkusi teiste foorumikasutajate keelekasutuse või kirjutatu asjakohasuse ja sobivuse kohta. Rahutagaja eesmärgid võivad olla üllad, aga pika peale hakkavad tema kohati pikad ja sisutühjad sõnumid teistele samavõrd närvidele käima kui Sõimaja omad. Rahutagajat vaigistada on isegi foorumi moderaatoril keeruline, sest kuidas sa ikka näiliselt heade kavatsustega inimesele selgeks teed, et lõpeta see pidev rahutagamine ära.

8. Eneseimetlejast vigade otsijaKui Rahutagaja eesmärgiks on otsida ja maha teha ebasobivat sisu, siis eneseimetlejast küll-ma-olen-tark-mees üritab iga hinna eest leida teiste kirjutatust vigu. Pole tähtis, kui tähtsusetud need vead on. Teiste vigu on vaja selleks, et demonstreerida kõigile oma intellektuaalset üleolekut. Selline tüüp on väga levinud nii foorumites kui ka ajaleheartiklite kommentaariumites. Vigadena kõlbavad nii grammatilised, sisulised kui ka lihtsalt ilmselged kirjavead. Niipea, kui ta on ühe suutnud leida, postitab ta selle kohta tigeda kommentaari. Kusjuures alatihti ilmneb, et leitud viga polegi viga. Probleem on hoopis „tarkpea“ enese teadmiste piiratuses.

9. Fännike

Fännikest huvitab peamiselt vaid üks toode ning mingil viisil suudab ta peaaegu iga teema sellega seostada ning jutu osavalt oma lemmikteemale üle viia. Tal võib olla raudne veendumus, et Linux on Windowsist tuhat korda etem ning ta üritab seda ka igal võimalusel välja öelda. Fännikesele on iseloomulik suhtumine, et need, kes pole meie sõbrad, on automaatselt meie vaenlased. Kui vastamisi satuvad kaks fänni (näiteks üks Microsofti ja teine Apple’i toodete fänn), siis võib oodata pikka ja verist võitlust, mis risustab foorumit ning muudab selle teiste jaoks väga igavaks. Olgugi, et fännamisobjektiks on tavaliselt mingi kommertstoode, on see puhtalt tehnoloogiline ja majanduslik teema fänni ettekujutuses muutunud kuidagi moraalseks teemaks.

10. VandenõuteoreetikVandenõuteoreetik näeb kõikjal salajasi ja tumedaid kokkuleppeid ning ta ei häbene oma mõttemaailma kõigi teistega jagamast. Vandenõuteoreetik on sageli veendunud, et ta on pideva FBI, Kaitsepolitsei või muude valitsusasutuste jälgimise all ning lihtsalt mingil müstilisel põhjusel pole nad talle veel otsa peale teinud. Vandenõuteoreetik näeb igal võimalikul ja võimatul juhul, et maailm on läbipõimunud kõikvõimalikest kahtlastest skeemidest. Kui keegi teeb juttu Apple’i iPhone’st, siis alustab vandenõuteoreetik juttu Q-lainetest, mille eesmärgiks olevat inimeste mõtete lugemine. Tema lemmikteemadeks on UFOd (loomulikult valitsus varjab kõike), New World Order, vabamüürlased, Apollo-programm (inimesed pole Kuul kunagi käinud), AIDS (vandenõuteoreetik usub, et see haigus on inimese loodud) ja palju muud.

11. Allkirja-jobu

See on tüüp, kelle iga postitus lõpeb vähemalt kümne rea pikkuse allkirjaga. Tema allkiri on tavaliselt oluliselt pikem kui postitus ise. Allkiri võib sisaldada selle kirjutaja nime ja ametit, sellele järgnevad tsitaadid, võib-olla isegi ülevaade kasutatava arvuti konfiguratsioonist, veel tsitaate kuulsustelt ning mingi jubeda välimusega animeeritud GIF. Kui allkirja-jobu satub mõtteid vahetama kellegi teisega, siis on sõnumite sisu kogu selle ebavajaliku ning pidevalt korduva pahna seest võrdlemisi keeruline üles leida. Esimesel korral pole sellest lugu, aga kui juhtud juba kümnendat korda sama allkirja lugema, siis hakkab juba väga häirima.

12. Ühest sõnast piisab

See tüüp näib vihkavat kõike, mida ta loeb. Aga ilmselt pole tal midagi targemat teha, mistõttu on ta foorumite ja võrguväljaannete pidev külastaja ning kirjutab loetu kommentaariks ühe või mõne mõttetu mahategeva sõna. Tema sõnavarasse kuuluvad „Jama“, „Lollus“, „Mõttetus“, „Mida iganes“ ja muu selline. Selle tüübi mõttemaailm näib olevat niivõrd piiratud, et ta ei suuda kokku monteerida ainsatki mõttega lauset.

Loe ka artikli esimest osa.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755