22. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa investeeris mobiilse interneti levialasse 21 miljonit

Sel nädalal Tartumaa 3,5G levialaga katnud täissideoperaatoril Elisa on tänasest suurim mobiilse interneti leviala Eestis, teatas ettevõte.

Elisa investeeris Tartumaa UMTS900 levialasse 21 miljonit krooni, rajades ühtlasi kolm uut tugijaama Tartumaale Rannusse, Ülenurmele ja Tiksojasse. Arenduste käigus ehitati Tartumaale ka uus ülekandevõrk, et teenindada kiire M-Interneti teenuste andmesidemahtusid.

Elisa juhatuse liikme Andrus Hiiepuu sõnul on uue internetilahenduse esmane kasutuseesmärk Tartumaal selle kasutamine koduse arvutiühendusena. „Kuni tänaseni polnud paljudel Tartumaa elanikel juurdepääsu korraliku kiirusega internetiühendusele,“ tõdes Andrus Hiiepuu.

Eesti maakondadesse 3,5G levialade rajamisel kasutab Elisa UMTS900 tehnoloogiat, mille ehituskulu moodustab ainult kolmandiku täna kasutusel oleva 3,5G võrgu rajamise maksumusest. UMTS900 võrgud Eesti maakondadesse rajanud Elisa on kolmas operaator Euroopas, kes on selle tehnoloogia kasutusele võtnud.

2008. aasta jaanuaris avas Elisa Paide ja Mäo piirkonnas Elisa Soome järel teisena maailmas UMTS900 testvõrgu. Kommertsvõrgu avas Elisa Paide-Mäo piirkonnas 2009. aasta jaanuaris.

EMT teats, et nende 3,5G katab lisaks Tartu linnale ja selle lähiümbrusele ka Tartu maakonna suuremad keskused. EMT 3,5G tugijaamad paiknevad lisaks Tartule ka Kallastes, Elvas, Nõos, Lähtel, Ülenurmel, Reolas ja Tõrvandil, pakkudes keskuste ja nendega piirnevate alade elanikele võimalust kiire mobiilse interneti kasutamiseks kõikjal seal, kuhu tavaline internetijuhe ei ulatu.

Järgmises etapis laieneb EMT 3,5G Tartu maakonnas ka Ilmatsallu, Rõngusse ja Külitsesse.

"EMT prioriteediks on jätkuvalt 3,5G võrgu kiire väljaarendamine ja seda mitte ainult linnades, vaid ka väiksemates kohtades ja maapiirkondades," ütles EMT arendus- ja tehnoloogiadirektor Tõnu Grünberg. „EMT jätkab investeeringuid võrguehitusse, tagamaks jätkuvalt Eesti parimat kvaliteeti.“

Ainsa operaatorina pakub EMT kõikjal Eestis mobiilset internetti vähemalt EDGE kiirusega (kuni 236 Kbit/s) ning üha enamates linnades, asulates ja nende lähiümbruses saab kasutada EMT internetti juba 3,5G kiirusega (kuni 7,2 Mbit/s). EMT 3,5G leviala on Eesti suurim ja laieneb iga nädalaga.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755