22. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teadlased hoiatavad mobiiliviiruste eest

Siiani pole esinenud ühtegi suuremat mobiiltelefonide viiruste puhangut. Põhjus on lihtne: erinevalt arvutitest ei ole mobiiltelefonidel ühte domineerivat operatsioonisüsteemi. Teadlased hoiatavad aga, et tulevikus võivad mobiiliviirused epideemiaks muutuda.

Kui kõik mobiiltelefonid kasutaksid ühist operatsioonisüsteemi, võiksid tekkida suured probleemid, ütles Albert-Laszlo Barabasi, kes kirjutas mobiiliviiruste ohtudest ajakirjas Science.

"Siiani pole probleeme olnud, sest viirustele on vastuvõtlikud vaid nutitelefonid,“ ütles üks uurimuse autoritest Marta Gonzalez võrguajakirjale LiveScience.

"Kui üks operatsioonisüsteem muutub üldlevinuks, võime näha suuri viiruspuhanguid, sest mobiiliviirustel on levimiseks kaks mehhanismi: Bluetooth-viirused saavad nakatada kõiki 10-30 meetri raadiuses asuvaid telefone, millel Bluetooth aktiveeritud on, MMS-viirused saavad levida aga sarnaselt arvutiviirustele, kasutades seadme aadressiraamatut. Muidugi võivad tekkida ka hübriidviirused, mis levivad mõlemat teed pidi ja on eriti ohtlikud,“ selgitas Gonzales.

Uurimus põhines sama töörühma varasemal uurimusel, milles uuriti inimeste mobiilikasutamise mustreid ning loodi nende andmete põhjal ennustamist võimaldav mudel. Käesolev uurimus kasutas seda mudelit, et simuleerida Bluetooth-viiruse leviku stsenaariumit. Leiti, et mõne aja jooksul nakataks selline viirus kõik vastuvõtlikud seadmed.

Lootust siiski on: mudeli järgi oleks viiruse levik aeglane ning sõltuks inimeste käitumismustritest. Seega peaks olema piisavalt aega, et arendada välja viirusevastane tarkvara ning kõige hullemat vältida.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755