4. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ordi juht: ma enam ei loe, palju teenime

Arvutite tootmise ja müügiga tegeleva Ordi juht ja omanik Sulev Sisask ei osanud öelda, kas ja kui suur oli Ordil esimeses kvartalis kasumilangus, kuna ta ei vaata enam enda sõnul neid numbreid.

Statistikaamet teatas täna, et Eesti ettevõtlussektori esimese kvartali kogukasum vähenes eelmise aasta sama ajaga võrreldes 79%, millest madalam oli ettevõtlussektori kasum viimati 1999. aasta neljandas kvartalis, kui ettevõtjad teenisid kasumit veidi üle miljardi krooni.

„Ei oska kasumiprotsendina nüüd kohe välja tuua. Ma enam ei loe seda, palju me teenime. Loomulikult on kukkunud, see peaks kõigile arusaadav olema. Ettevõtte eesmärk ei ole pigem kasumi kukkumine, vaid püütakse ots-otsaga kokku tulla,“ kommenteeris Sisask, kuidas neil esimeses kvartalis kasumiga lood olid.

„Eks ma mingil hetkel olen, aga ma ei tea teile peast sellest rääkida,“ vastas Ordi juht ja omanik küsimusele, kas ta siis enda jaoks ei ole esimese kvartali käibe- ja kasuminumbrit kokku löönud. „Me müüme praegu umbes täpselt 40 protsenti vähem,“ lisas ta. Hiljem täpsustas Sisask, et kui ta ei eksi, siis esimeses kvartalis oli Ordi kahjumis, sest nad pidid maha hindama eelmistes perioodides tekkinud kulud.

„Vägagi reaalne,“ vastas Sisask napisõnaliselt, mida ta arvab statistikaameti avaldatud esimese kvartali ettevõtete kogukasumi 79protsendise languse kohta. Ta selgitas, et käibe vähenemine juba 10 protsenti tekitab kasumi vähenemise oluliselt suuremas mahus.

„See peaks igaühele selge olema, et need ei ole võrreldavad suurused. Kasum liigub ühte rada mööda ja käive liigub teist – need ei ole käsikäes liikuvad suurused,“ toonitas ta. „Selge on see, et ettevõtted elavad praegusel hetkel suhteliselt palju reservidest.“

Sisaski sõnul ei saa kulusid kärpida päeva pealt, sest ettevõtetel on erinevad lepingud, nagu müügi- ja rendilepingud, millede lõpetamine on pikaajaline protsess. Samuti töötajate koondamine. „Ilma töötajate ei tee ka ju ettevõtlust,“ märkis ta. Loomulikult tuleb ettevõttel nagu riigilgi bilanss tasakaalu viia – see on oluline tegevus, lisas ta.

Sisask nentis, et ta ei tea, mis see põhi on, kui talt küsiti, kas Ordi on oma põhja saavutanud või mitte. „See põhi on kogu aeg kuskil olnud. See põhi on väga ebakindel olnud meil. Ma küll ei prognoosiks, kas on põhi või ei ole,“ rääkis ta.

Samas leidis Sisask, et see oleneb meie valitsusemeestest, kas nad suudavad milleski kokku leppida. Nende käes on jõud nn põhja liigutada, arvas ta. „Nende käest tuleks küsida, kus on põhi. Nendest sõltub ikka oluliselt rohkem, kui ettevõtjate tahtlikkusest või mittetahtlikkusest,“ arvas ta.

Taust:

AS Ordi alustas oma tegevust 1992. a. kevadel Tartus. Esimene arvuti komplekteeriti 1994. aastal. Ordi on aastatega kasvanud ja laienenud üle Eesti ning laienemas ka Baltimaadesse.Täna on firma tegevuses viis põhisuunda:

arvutikomponentide ja lisaseadmete maaletoomine

arvutite tootminearvutite ning arvutiosade jae- ja hulgimüükarvutitehnika hooldusarvutialased teenused

allikas: Ordi AS

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755