9. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedu internetipätid jahtisid ka eestlasi

Kui siiani on Eestis peamiselt räägitud vaid internetipanga paroolide väljapetmise ohvriks langenuist, siis nüüd otsivad veebipetturid ka heauskseid PayPali kasutajaid.

Viimati üritati seda teha Leedus asuva veebilehe kaudu. Üle-eelmisel nädalal sai rahvusvahelise maksesüsteemi klient Aivar Hiienurm PayPali turvateate sarnase e-kirja. Selles märgiti, et tema kontole on juurdepääs piiratud, sest kellelgi kõrvalseisjal on õnnestunud sinna siseneda. Piirangu tühistamiseks tuli klikkida lingile, kust avanev veebikülg oli Hiienurmi sõnul äravahetamiseni sarnane PayPali kodulehega.

IT-valdkonnas töötava inimesena märkas mees aga kohe, et veebileht asus Leedus, ning nägi pettuse läbi.

PayPalil palju plusseÜle maailma populaarne maksesüsteem on Hiienurmi hinnangul ka Eestis laialt kasutatav. Kuna selle kaudu on riikide vahel raha liigutada odavam ja kiirem kui näiteks rahvusvaheliste rahakaartide abil, on süsteemil palju ettevõtjatest kliente.

Praeguseks on PayPali võltslehel teade, et tegu on veebipettusega. Hiienurmi sõnul tasub tulevikus ettevaatlik olla. "Kui selle taga on mingi rühmitus, siis tõenäoliselt teevad nad varsti midagi uut," lisas ta.

Leedu politsei pressiesindaja Danute Daunoraviciute sõnul ei ole PayPali kliendid neile ühtki kaebust esitanud.

Ka Eesti keskkriminaalpolitsei kommunikatsioonijuht Kadri Põldaru ütles, et selle juhtumi puhul pole neile teateid võimalikest kannatanutest laekunud. "Üldiselt võib aga öelda, et tegemist on tüüpilise petuskeemi ehk phishing'u näitega. Antud juhul on kasutatud seda maksesüsteemi, kuid analoogseid skeeme kasutatakse ka internetipanga paroolide väljapetmiseks."

Kahtlusest, et tegemist on petuskeemiga, tuleks Põldaru sõnul kindlasti informeerida politseid. "Kui inimene sellise kirja saab, siis see võiks olla esimene ohumärk, et midagi on valesti. Tavapäraselt ei palu sellised maksesüsteemid ning internetipangad kunagi oma parooli sisestada/vahetada e-kirjaga," lisas ta.

Hiienurme sõnul on PayPali konto internetipanga kontost ka selles mõttes haavatavam, et kui pangas on PIN-kalkulaatorid ja koodikaardid, siis PayPali sisenemiseks ongi vaja teada vaid kliendi e-posti aadressi ja parooli.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755