12. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste uudne pangandusteenus püüdleb Londoni börsile

Tänavu veebruarist eraisikute vahelisi laene võimaldav portaal isepankur.ee loodab kolme aasta perspektiivis saada Londoni alternatiivbörsi nimekirja, samuti laienetakse Soome ja Rootsi turule.

Idee uudse veebikeskkonna loomiseks tekkis paari aasta eest, mil ettevõtte juhatuse liige Pärtel Tomberg luges ajakirjast The Economist artiklit, mis rääkis inimeselt inimesele suunatud pangandusvõrgustikest Suurbritannias ja USAs. "Olukorras, kus riiki on tabanud iseseisvusaja kõige raskem majanduskriis, tööpuudus suureneb tormilise kiirusega ning kiirlaenufirmad on laastanud suurt osa ühiskonnast, teadsime, et klientide-investorite veenmine läheb keeruliseks," rääkis Tomberg ajakirjale Arvutimaailm.

Algselt plaaniti, et esimese aasta jooksul sõlmivad eraisikutest kliendid omavahel laenutehinguid 250 000 krooni ulatuses, ent reaalsuses sai see summa täis juba kolme kuuga; kolmanda tegevusaasta tehingutemahuks prognoosib isePankur miljon eurot ehk ligi 16 miljonit krooni, millega peaks firma Eesti turul ilma lisainvesteeringuteta jätkusuutlikult toime tulema.

Portaali tarkinvestor.ee asutaja Kristjan Lepik peab isePankuri projekti asjalikuks ettevõtmiseks: "Kuulsin just ühte arutelu, kus ühel inimesel oli laen intressiga 16% ja teisel hoius intressiga 2%, nad võiksid isePankuri vahendusel parem 9%ga omavahel arveldada".

isePankur töötab traditsioonilise oksjoni põhimõttel. Laenu pakkumine annab teistele isePankuri liikmetele võimaluse neisse laenudesse investeerida ning intressi teenida. Laenuvõtjad loovad laenuavalduse summale kuni 5000 krooni ning määravad ära laenu pikkuse ning intressi ülempiiri. Seejärel algab oksjon, mille käigus isePankuri investorid saavad võidelda õiguse eest investeerida antud inimesse.

Investorid määravad investeeringut tehes ära kui palju nad on nõus investeerima ning kui kõrget intressi nad soovivad. Investeerida saab vahemikus 100 krooni kuni 200 000 krooni. Enne investeeringu tegemist võivad investorid tutvuda nii laenuvõtja krediidiskooriga, eelmiste isePankuri laenude ajalooga ning ka nende isikliku taustaga. Samuti on investoritel võimalik laenuvõtjatelt küsimusi küsida.

Oksjoni lõpus koondab isePankuri süsteem kõige madalama intressiga pakkumised üheks laenuks. Seejärel administreerib isePankur investorite ja laenuvõtjate eest kogu ülejäänud laenutegevust, alates laenu väljamaksmisest kuni makseprobleemide lahendamiseni. Kogu oksjoniprotsessi vältel on kõikidele osapooltel võimalik jääda anonüümseks.

isePankur ei pea end ei kiirlaenufirmaks, krediidiasutuseks ega ka panga, vaid portaaliks, mis võimaldab eraisikutel pakkuda üksteisele finantsteenuseid. isePankuri juhtkonnas on kolm kaasasutajat: Pärtel Tomberg, Mihkel Tasa ja Martin Rask. 20 protsenti isePankurit omavast OÜst Sõbralaen kuulub Tasale, 80% OÜ Tomberg Management Consulting Group kaudu Tombergile.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755