Valitsus kinnitas internetiühenduse arendamise projekti EstWin

Valitsus kinnitas täna uue põlvkonna
internetiühenduse arendamise projekti EstWin, mis peaks 2015. aastaks tooma
kõikidesse Eesti kodudesse kvaliteetse internetiühenduse.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles, et see EstWin projekt tähendab, seda, et Eesti kaetakse 100%-liselt lairiba võrguga, mis peaks aastaks 2015 edastama kõikidesse Eesti osadesse kiire ja suure andmemahulise internetiühenduse. "See teenus on sada korda kvaliteetsem kui täna," märkis Parts ja selgitas, et arenenud riikide jaoks on see lähitulevik, et interneti kiirus on kuni 100 Mbit/s. Parts lisas, et sugugi mitte kõik inimesed ei pea sellist ühendust tahtma, riigi ülesandeks on internet teha kättesaadavaks. "Internet peaks olema kättesaadav kõikjal üle Eesti, samasuguse hinnaga nagu Tallinnaski."

"Musta tööd on palju tehtud ja laua taha on saadud kõik tegutsevad sideettevõtted, mis ei ole kerge ülesanne, kuna omavahel ollakse konkurendid," rääkis Parts.

Tema sõnul näeb projekti EstWin kontseptsioon välja, et koos telekomiettevõtetega luuakse sihtasutus, millesse kõik panustavad. Partsu sõnul oleks sellesse vaja investeerida 6 miljardit krooni. "Avalik võim peaks rahastama ühe neljandiku kogu sellest projektist," lisas ta ja märkis, et valitsus jõudis tänasel istungil ka kokkuleppele esmase rahastamise osas.

Projekti EstWin esimese etapina ehitatakse 6640 kilomeetrit fiiberoptilist kaablit ja 1400 võrguühenduskohta hõlmav side alusvõrk (baasvõrk), projekti teises etapis ehitavad operaatorid alusvõrgule juurdepääsuvõrgu tarbijatele, kasutades selleks kaasaegseid tehnoloogiaid, mis tagab kõigile soovijatele lairibaühenduse.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

OG ELEKTRA AS otsib IT KASUTAJATOE KONSULTANTI

OG Elektra AS

29. detsember 2018

Arvamused

Teabevara