2. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple´i aktsia teekond üle 1000 dollari

Eelmisel sügisel alguse saanud sügavast aktsiaturgude langusest ja selle aasta teise kvartali rallist kasu lõiganud endine analüütik James Kostohryz kirjutas juunis, et Apple aktsia hind võib kerkida üle 1000 dollari.

Kostohryz tõi oma kirjutises sammude kaupa välja, mis ülieduka tehnoloogiakontserni turuväärtust järgmiste aastatega veelgi plahvatuslikult kasvatada võiks.

Selle aasta väikesed sammud

1. Olulised iPhone´i uuendused hoiavad nutifoni kvaliteeti endiselt konkurentidest sammu võrra ees

2. iPhone´ide oluline hinna-alandus haarab jõuliselt turuosa3. Edasised uuendused ja hinnaalandused kasvatavad ka sülearvutite turuosa4. Snow Leopardi operatsioonisüsteemi turule toomine selle aasta septembriks. Microsofti toodetest kaarega üle olev Apple operatsioonisüsteem kasvatab veelgi Mac arvutite turuosa.

Kostohryz pistis need väikesed sammud oma mudelisse ja arvutas sellega Apple vaba rahavoo, mida diskonteerides sai aktsia õiglaseks hinnaks 289 dollarit. Kui eeldada, et viie aasta kasum aktsia kohta kasvab 18% ja võtta PEG kordajaks (arvestab hinna-kasumi suhtarvu ja kasumi kasvukiirust) 1,5, siis on Apple aktsia õiglane väärtus 297 dollarit. Kui veel arvestada ka Apple käsutuses olevat vaba raha (aktsia kohta pea 30 dollarit), siis võib Apple´i aktsia hind juba selle aasta lõpuks üle 300 dollari kerkida.

Mõned sammud 2009 ja 2010 aastal

1. AT T ekslusiivsuse kadumine toob kaasa olulise 3G turuosa hõivamise

2. Puutetundlik tablet (pihuarvuti). Uus toode, mis loob palju võimalusi3. iPod Touch koos kaamera- ja videofunktsioonidega4. Steve Jobsi tagasitulek5. Invasioon Hiina turule, esmalt iPhone´ga, seejärel ka Mac´idega.

Nende arengute arvestamine peaks Kostohryzi mudeli järgi Apple´i aktsia hinna 2010. aasta lõpuks kergitama üle 400 dollari.

Edasised suuremad hüpped

1. Puutetundlike PC´de ja sülearvutite turule toomine 2010-2011. Mac kahekordistab oma turuosa PC turul.

2. 2012 tutvustab Apple oma esimest ühtset kodu ja äri arvuti, kommunikatsiooni ja telekommunikatsiooni seadet, mis hõlmab muuhulgas videotelefoni, järgmise põlvkonna mänguelamust ja kõrgtasemelist televiisorit. Revolutsioon arvuti- ja telekommunikatsioonitööstuses3. Otsesed konkurentversioonid Microsofti operatsioonisüsteemile, mille tulemusena haaravad Apple´i ülimuslikumad süsteemid 50% turust. Apple´i operatsioonisüsteemi eliitversioonid ja muud tarkvaratooted on saadavad aga ainult Apple´i arvutitel.

Kui üks neist kolmest võimalusest realiseerub liigub Kostohryzi hiinangul Apple´i aktsia hind 2012. aasta lõpuks 700 kuni 1000 dollarini. Kui kõik realiseeruvad, võib tükeldamata aktsia hind 2015. aastaks hüpata aga 1200 kuni 1400 dollarini.

Täna kaupleb Apple aktsia veidi pealpool 140 dollarit.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755