2. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna jõuab eetrisse esimene kodumaine HDTV otseülekanne

Eesti teeb täna teleajalugu, kui eetrisse jõuab esimene kodumaine kõrgeraldusega HDTV otseülekanne. Üliselge pildi ja heliga edastatakse kõikjal üle Eesti laulu- ja tantsupidu.

Rahvusringhäälingu, Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni ning telekanalite tehnilise edastuse eest vastutava ASi Levira koostöös saab kõikjal üle Eesti vaadata laulu- ja tantsupeo tule saabumist, tantsupeo etendust ning laulupeo kontserte kvaliteetses HDTV formaadis stereoheliga. Ülekannet näevad kõik tavaantenniga vastuvõetava digilevi vaatajad, kel on HD-toega digiboks või digiteler. HDTV kanali vaatamine on kõigile tasuta ning selle vastuvõtuks pole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga.

Rahvusringhäälingu juhatuse esimehe Margus Allikmaa sõnul on kõrgeraldusega otseülekanded laulu- ja tantsupeolt järjekordne verstapost kodumaise televisiooni arengus. "Tegemist on esimese kodumaisest tippsündmusest tehtud HDTV otseülekandega, mille toodavad ja edastavad üle Eesti meie oma spetsialistid," ütles Allikmaa. "Tänu nende tööle jõuab tänavune laulu- ja tantsupidu tavalise katuseantenni kaudu igasse koju väga kvaliteetse pildiga," lisas ta.

Ülekande valmimise juures leiavad kasutust rahvusringhäälingu uus liikuv ülekandejaam ning Levira liikuv ülekandejaam, mis ainsana Baltimaades võimaldavad toota kõrglahutusega HD televisiooniülekandeid ja -salvestusi. Ülekandejaamades toodetud HD-telepilt edastatakse programmiväljastuskeskusesse Balti riikide ainsa, Levirale kuuluva HD satelliitülekandejaama abil.

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli kinnitusel on esimese kodumaise kõrgeraldusega otseülekande tegemine võimalik tänu digilevi kasutuselevõtule. "Eesti digilevivõrk on juba täna sisuliselt valmis ka televisiooni järgmiseks põlvkonnaks ehk kõrgeraldusega HDTV kanalite edastamiseks õhu kaudu kõigisse kodudesse," lausus Pihel.

ASi Levira juhatuse liige Indrek Lepp rääkis, et kui kõikjal üle Eesti on HDTV otseülekanne laulu- ja tantsupeost nähtav tavatelevisioonist oluliselt teravama pildiga formaadis 720p, siis Tallinna ümbruses ja Lõuna-Eestis saab ülekannet nautida veelgi kvaliteetsemas 1080i formaadis. "Teleprogrammi ETV HD TEST2 vahendusel edastatakse täisformaadis HDTV ülekannet digilevi kanalitel E42 Tallinna ja E40 Valgjärve saatja piirkonnas," selgitas Lepp. "720p formaadis HDTV ülekanne on kõikjal üle Eesti nähtav kanalil ETV HD TEST," lisas ta.

Täna kell 22.15 algab kõrgeraldusega otseülekanne laulu- ja tantsupeo tule saabumiselt Tallinnas Admiraliteedi basseini juures. 3. juulil kell 18.55 tehakse otseülekanne tantsupeo etendusest "Meri". 4. juulil alates kell 18.55 on eetris laulupeo esimene kontsert ning 5. juulil kell 13.55 teine kontsert. Lisaks edastatakse HDTV kanalil 4. juulil ka ülekannet laulupeo rongkäigust, kuid seda siiski mitte HD täisformaadis, vaid üleskonverteerituna.

Tänasest on HDTV kanalil eetris valikprogramm laulu- ja tantsupidudega seotud arhiivimaterjalidest, katkendid 2007. aastal toimunud X Noorte Laulu- ja tantsupeost "Ilmapuu lävel" ning rahvusringhäälingus digiteeritud Eesti Telefilmi dokumentaalfilmid.

Juhul, kui HDTV kanaleid programmivalikus näha pole, on soovitav teha oma digiboksis või digiteleris uus kanalite otsing. Juhiseid selleks saab seadme kasutusjuhendist. Televaatajad, kellel puudub kõrgeraldusega televisiooni toetav digiboks, HDTV kanalite valimise järel pilti ei näe.

Digilevi on õhu kaudu leviv ning tavaantenniga vaadatav digitaalne televisioon. Digilevis on kõikjal üle Eesti nähtavad nii tasuta leviga üleriigilised telekanalid kui ka tasulised kodumaised ja rahvusvahelised teleprogrammid, mida seni sai vaadata ainult kaabeltelevisiooni või satelliit-TV vahendusel. Digitaaltelevisiooni iseloomustab senisest palju suurem telekanalite hulk, oluliselt parem pildi- ja helikvaliteet, elektrooniline saatekava ühe nupulevajutusega otse teleriekraanil, erinevates keeltes heli ja subtiitrite valik ja muud uued lisavõimalused. Tasuta kanalite vastuvõtuks ei ole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga, seda tuleb teha vaid juhul, kui soovitakse lisaks vaadata ka rahvusvahelisi ja kodumaiseid tasulisi kanaleid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755