9. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina päästab maailmamajanduse?

Hiina sõiduautode müük kargas valitsuse ergutuskulutuste toel juunis koguni 48% jagu kõrgemale, see on suurim hüpe alates 2006. aasta veebruarist. Kiire kasv on märk tugevast nõudlusest, millest oma osa saavad ka USA ettevõtted.

Maailma kolmandas majanduses osteti kuuga 872900 sõidukit. Koos busside ja veoautodega kerkis sõiduvahendite müük 36% ehk 1,14 miljoni ühikuni.

Nelja triljoni jüaani suurune majanduse ergutuspakett on aidanud Hiina USA asemel maailma suurimaks autoturuks, samuti on Hiinal oluline roll mitmete USA ettevõtete käivete kasvatamisel. Nii lõikavad hiinlaste tarbimiskasvust teiste hulgas kasu ka näiteks General Motors ja Alcoa.

"Hiina on positiivne jõud, mis aitab globaalsest surutisest väljuvat maailma kasvule vedada," rääkis eile legendaarne investor George Soros Bloombergile.

"Hiina raskused on selgelt läbi," kommenteeris aga First Capital Securities´e analüütik Wang Qingtao. "Sõidukite järele on tohutu loomulik nõudlus, mis veab seda tööstusharu veel mitu aastas üles," lisas ta.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755