13. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

GNT Eestile pakuvad hädas ettevõtted end müügiks

Kümmekond ettevõtet on end IT - ja elektroonikatoodete hulgimüüjale GNT Eesti müügiks pakkunud, et saada abi ning oma ettevõtetele eluvaim sisse jätta.

GNT Eesti juhi Anti Kuiva sõnul on arvutikaupade müügis jaekaubandus saanud kõige suurema löögi. „Kallite toodete müük on oluliselt vähenenud, pigem ostetakse väiksemaid asju, mille väärtus jääb 2000-3000 krooni piirese. Tooted, mille puhul on juba vaja mingi maksevahendi abi, näiteks krediitkaart, neid väga ei osteta,“ rääkis ta muutnud oludest.

Äritarbijaturul oleneb, mis valdkonnaga on keegi seotud. Osa IT-firmasid teenindab teisi ettevõtteid, kellel klientideks rohkem ehitusettevõtjaid, need on rohkem hädas. Ettevõtted, mis teenindavad advokaadifirmasid vms, seal on pilt kirjum.

Kuiv rõhutas, et Eesti olukord on siiski Läti ja Leeduga võrreldes suhteliselt hea, sest Eestis pole näha massiliselt rahahädas või pankrotihirmus olevaid keskmisi ettevõtteid. Ja ka tarkavaraarendajatel läheb suhteliselt hästi. Kuiv usub, et riigisektor peab tegelikke vajadusi järgima ja juba teine poolaasta tuleb parem.

Kuiv möönis, et kindlasti on ka pankrottiminejaid, kuigi nimesid ta nimetada ei soovinud, sest mitmed võivad olla GNT kliendid. „Jutu järgi ju kõvad mehed, keegi ei taha tunnistada, kui halvasti läheb. Aga ootame enne faktid ära. Aga üldine tendents on selline, et kellel taskud tühjad ja bilanss nõrk, need jõule ei näe. Sel aastal on tibude lugemine, tugevamad saavad tugevamaks. Aasta lõpuks peab midagi juhtuma, sest seda kannatamist on siin juba pikalt olnud,“ rääkis ettevõtja, lisades, et mõned väiksemad firmad on juba pankrotistunud.

Kuiv nentis, et IT-kaupade jaemüügikettidel võib praegu raske olla ja mingi korrektsioon peab toimuma ning on võimalik, et ka suurematest tegijatest võib keegi pildilt kaduda. Raskusi selles valdkonnas illustreerib ka see, et kümmekond ettevõtet on end poole aasta jooksul GNT Eestile ka müügiks pakkunud. „Ettevõtjad on hakanud mõtlema, et anda oma firma kellegi suurema tiiva alla. Omanike taskute sügavus on praegu oluline teema. Seda, mida me nende pakkumistega teinud oleme, ma kommenteerida ei taha,“ jäi Kõiv napisõnaliseks konkreetsete nimede puhul.

GNT Eestil Kõivu sõnul erakordseid probleeme edasimüüjate võlgadest pole tekkinud, kuigi võlglasi siiski on. Kuiv tuletas ka meelde, et tegelikult on eestlaste maksekäitumine hea võrreldes Läti-Leeduga. „Suurt võlgu jäämise lainet pole. Eks see on südametunnistuse asi ka, laulupeol käime kõik koos, aga ka tavaelus peaks korralikult käituma ja džentelmenina oma kohustused täitma,“ lisas ta.

Anti Kuiv

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755