13. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põhjakeskus pidi Enteri pärast politsei kutsuma

Rakvere Põhjakeskuses on Enteri kaupluse uksed suletud, kuid kaup on kaupluses veel sees, sest Põhjakeskus tahab Enterilt võlga kätte saada. Olukorra lahendamiseks on kohal käinud ka politsei.

Arvutikaupade jaemüügil on praegu rasked ajad, mitmel ketil on tekkinud maksuvõlad ning võlad ka äripartneritele ning ettevõtjad tunnistavad, et käive on langenud vähemalt poole võrra. Aivar Paalbergi suurosalusega Enteril ja ML Arvutitel on kahepeale 16 miljoni kroonine maksuvõlg. Endisel K-Arvutisalongil, praeguse nimega Klick Eesti ajatatud maksuvõlg on ligi 5 miljonit krooni.

Enter ja ka Enteri tütarfirma, Apple’i kaupa müüv IDream on mitu kauplust üle Eesti sulgenud. Kuigi eelmisel aastal andis Gild Enterile 15 miljoni krooni suuruse laenu, millel oli krõbe intress (30%) ja tagasimakseaeg selle aasta juuli algul, siis näib, et jaeketi arengus oodatud hüpet paremuse poole toimunud. Näiteks Rakvere Põhjakeskuses on Enteri kaupluse uksed suletud, kuid kaup on kaupluses veel sees, sest Põhjakeskus tahab Enterilt võlga kätte saada. Olukorra lahendamiseks on kohal käinud ka politsei, sest Enter tahtis kaupa ära viia. Keskuse juhataja Andres Uska selgitas, et keskuse jaoks on oluline kaup, tühja kestaga pole neil midagi teha. Politsei kutsuti kohale aga seepärast, et kuigi keskusel on leping Enteriga, siis kogu kaup polnud Enteri oma ja et välja selgitada, kelle mis täpselt kuulub, kutsuti politsei kohale. Kolmanda osapoolega sai Uska sõnul vaidlus selgeks ning nüüd on vaidlus veel pooleli Enteriga. „Meie huvi on võlg kätte saada,“ ütles Uska täpsustamata kui suure summaga tegu on.

Klick Eesti juhatuse liige Marko Kalve tunnistas, et arvutikaupade turul on hetkel olukord üsna keeruline.

„Käibed on kõigil kukkunud 30-50% ja ettevõtetes tuleb läbi viia suuri muutusi, et uue olukorraga kohaneda. Üks olulisemaid väljakutseid on toime tulla rahavoogude juhtimisega. Kui käive on poole väiksem ja kaupade liikumiskiirus aeglasem on õigel maksetähtajal arvete tasumine raskendatud. Samuti on oluline ettevõtte kulubaasi vähendamine sellele tasemele mis vastab tänasele käibele,“ rääkis Kalve.

Tänaseks on Klick sulgenud 11 poodi, mis langesid liiga suurde kahjumisse, aga Kalve sõnul on nad valmis sulgema veel kui olukord hullemaks peaks minema. Osalist tööaega ei ole Klick veel kasutanud, aga koondatud on küll. „Kõik, kes on lahkunud, ei ole loomulikult koondatud, sest meil on palju noori tööl ja nemad on nagunii liikuvad. Kontoritöötajad on vähenenud peaaegu poole võrra ja koos poodidega on meil täna tööl 90 inimest, aasta tagasi oli 140,“ rääkis ta.

Kalve sõnul tekkis Klickil maksuvõlg erakorralistest kulutustest, mis oli ettevõte sunnitud tegema seoses vajadusega kulusid kiiresti vähendada (poodide sulgemine ja rendilepingute lõpetamine, koondamine, jne), samal ajal kukkus käive kohati 50%. Maksuametiga oleme kokku leppinud selle võla tasumises mõistliku aja jooksul. „Oleme oma rahavoogude plaani ja kõik kokkulepped kreeditoridega teinud väga konservatiivselt ja üsna pessimistliku tulevikustsenaariumi järgi seega usume, et tuleme antud lubadustega toime. Täna on kõigil raske aga oleme eesti jaeturul suurimad sülearvutite müüjad ja pakume kõiki oma tooteid väga heade hindadega ja kõik loevad täna raha rohkem kui varem. Seega meile tuleb kindlasti kliente juurde,“ oli Kalve siiski optimistlik.

Ülemiste Keskuse Enter, mis on samuti suletud

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755