23. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amazon vabanes võistlejast teda alla neelates

Veebipood amazon.com omandab ettevõtte ajaloo suurima ostutehinguga turuliidrist online-kingamüüja zappos.com 900 miljoni dollari (9,9 mld kr) eest ega tarvitse enam temaga konkureerida.

Ettevõtted teatasid eile müügihinnaks kümme miljonit Amazoni aktsiat praeguse turuväärtusega ligi 900 miljonit dollarit, lisaks saavad Zappose töötajad veel 40 miljonit dollarit (440 mln kr) aktsiates ja rahas, kirjutas New York Times.

Jalatsite müügikäive võrgus oli eelmisel aastal Forrester Researchi andmeil 4,3 miljardit dollarit (47,3 mld kr) võrreldes aasta varasema 3,3 miljardi dollariga (36,3 mld kr).

Amazon avas 2007. aastal veebilehe endless.com jalatsite ja käekottide müügiks, saavutamata sellega aga otsustavat edu. ComScore'i andmetel kogus Zappos juunis 4,5 miljon külastajat, Endless vaid 777 000. Amazon müüb jalatseid küll ka oma põhisaidil ja samuti lubab seal kaubelda teistel kingamüüjatel.

Nevadas baseeruv erafirma Zappos on tegutsenud kümme aastat ning leidnud tarbijate seas poolehoidu tasuta kohaletoimetamise ja personaliseeritud teenindusega. "Zappos on üks vähestest saitidest, mis inimestel jalanõudele mõeldes kohe meelde tuleb," rääkis Forrester Researchi analüütik Sucharita Mulpuru. Tema sõnul Amazon nende hulka ei kuulu ja inimesed lähevad sinna ostma eelkõige meediatooteid ja koduelektroonikat.

Ettevõtete teatel jääb Zappose juhtkond samaks ning firma jätkab eraldi üksusena Amazoni koosseisus. Tehinguga kursis oleva isiku sõnul oli müügi üle läbi räägitud juba aastaid. Algselt tahtis Amazon maksta rahas, müüja soovis aga aktsiaid. Rahasumma ning mõningane kogus aktsiaid töötajatele on mõeldud nende ettevõttes hoidmiseks ja firmakultuuri säilitamiseks. Tehing viiakse lõpule sügisel. Amazoni nõustas tehingus Lazard ja Zappost Morgan Stanley.

Zappose juht Tony Hsieh kirjutas firmablogis, et omanikku vahetav ettevõte kavatseb jätkata seniste põhimõtetega. Nagu sõnas Amazoni juht Jeffrey P. Bezos tehingu puhul avaldatud videoklipis, on "Zapposel külgetõmbejõud tarbijate silmis, mida mul on lihtne imetleda". Ta lisas: "Mind võtab põlvist nõrgaks, kui näen tarbijate jaoks köitvat ettevõtet."

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755