11. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lairiba Arenduse Sihtasutus hakkab ülikiiret internetti arendama

Suurimad info- ja kommunikatsioonisektori ettevõtted asutasid Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse, mille ülesandeks saab välja arendada 2015. aasta lõpuks Eesti maapiirkondades uue põlvkonna lairibavõrgu baasinfrastruktuur.

Sihtasutuse asutajad on Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu (ITL) liikmed EMT, Elion Ettevõtted, Elisa Eesti, Eltel Networks, Ericsson Eesti, Levira, Tele2 Eesti ja Televõrgu AS. Sihtasutuse nõukogus on ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esindaja.

Loodud sihtasutus ehitab maapiirkondades välja kõikide asulateni jõudva fiiberoptilise kaablite võrgu, mis loob võimaluse ülikiirete internetiühenduste pakkumiseks lähitulevikus ka maapiirkondades. Fiiberoptilise baasvõrgu väljaarendamine on osa Eesti lairiba arenguvisioonist, mille eesmärk on, et aastal 2015 on 100% kodudel, ettevõtetel ja asutustel võimalus liituda uue põlvkonna lairibavõrguga ning sõltuvalt juurdepääsuühenduse tehnoloogiast saada andmeside kiiruseks 100 Mbit/s. Projekti nimi on EstWin.

Kogu projekti hinnanguline maksumus on 1,5 miljardit krooni, millest suurem osa loodetakse saada Euroopa Liidu struktuurfondidest.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts tervitas sihtasutuse asutamist. "Sellised algatused on rohkem kui õigeaegsed. Soovin sihtasutusele "jõudu tööle!"," ütles Parts.

Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse juhatuse esimees Olav Harjo ütleb, et igasse Eesti paika ulatuv lairibavõrk on infoühiskonna arengu vundament.

“Vajadused kiirete lairibaühenduste järele kasvavad pidevalt. Olgu need e-õpe, e-tervis, e-riik või kasvõi digitaalne televisioon – need teenused vajavad järjest suurema läbilaskevõimega ühendusi. Selleks, et ka maapiirkondade ettevõtted ja elanikud saaksid osa infoühiskonna hüvedest, peab uue põlvkonna lairibavõrk jõudma igasse Eesti paika. Me ei saa lubada digitaalse lõhe süvenemist maa ja linna vahel.”

ITLi asepresidendi Tõnu Grünbergi sõnul on tegemist suurima era- ja avaliku sektori ühisprojektiga info-ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonnas, mis on avatud kõigile teenusepakkujatele ning eeldab laiapõhjalist koostööd ministeeriumide, ettevõtete ja kohalike omavalitsuste vahel. Sihtasutuse loodav uus võrk ühendatakse olemasolevate sidevõrkudega tagades kogu Eesti telekommunikatsiooni infrastruktuuri ühtse ja tervikliku toimimise.

Loodavat võrku saavad hakata võrdselt kasutama kõik sideteenuste operaatorid, pakkudes selle kaudu teenuseid oma klientidele.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755