27. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vastloodud akadeemia püüab tõsta IKT-hariduse taset

Nelja ülikooli rektorid, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit ning arengufond digiallkirjastasid koostööleppe nimega Eesti IT akadeemia.

IT akadeemia on koondnimi ühisele algatusele, mille eesmärgiks on viia Eesti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) alane kõrgharidus otsustavalt uuele, rahvusvaheliselt läbilöögivõimelisele tasemele.

Ambitsioonika eesmärgiga algatusele kirjutasid alla Tallinna Tehnikaülikooli rektor Peep Sürje, Tartu Ülikooli rektor Alar Karis, Tallinna Ülikooli rektor Rein Raud, infotehnoloogia kolledži rektor Kalle Tammemäe, infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu juht Taavi Kotka ning arengufondi juht Ott Pärna.

Akadeemia eesmärgiks on Eesti konkurentsivõime tõstmine laiemalt kui ainult ITs, kuna infotehnoloogia on kõigi eluvaldkondadega seotud ja aitab suurendada efektiivsust paljudes majandussektorites. Allakirjutanute teatel on tegu kõrgkoolide ja ettevõtjate ühiselt tunnetatud vajadusega mõjusateks muutusteks. "Eesti IT lugu on maailmas teada-tuntud ja nüüd on aeg sellest ka suurem majanduslik efekt välja mängida," sõnas arengufondi juht Ott Pärna.

"Meie sektor aina kasvab ja meil on vaja häid inimesi, et seda kasvu Eestis toetada," lisas Webmedia juht Taavi Kotka, kes juhib ka infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liitu.

Tehnikaülikooli rektori Peep Sürje kinnitusel on IT akadeemia mõte igati toetatav. "Pilootprojektina peame katsetama, kuidas kõrgkoolid saavad koos ühise suure eesmärgi nimel tegutseda ning info- ja kommunikatsioonitehnoloogia on just selleks sobiv valdkond," sõnas ta.

Tartu Ülikooli rektor Alar Karis toonitas allkirjastamisel, et koostöö rahvusvahelisuse nimel on igati loogiline ja toob maailmasuundumusi Eestisse. "Kui me täna vaatame, mis toimub mujal, siis Briti ja USA teadusülikoolid loovad oma liitu. Portugal teeb väga aktiivset partnerlust maailma juhtivaima tehnikakõrgkooli MITga [Massachusettsi tehnoloogiainstituut]. Meiegi peame vältima kapseldusmist ja hakkama ajama ühiselt rahvusvahelist asja," rääkis ta.

Tallinna Ülikooli rektor Rein Raud rõhutas akadeemia interdistsiplinaarsuse vajalikkust. "Infotehnoloogia omab suurt kasvupotentsiaali nii meil kui mujal. Suurt arengut näen selles, kuidas IKTs loodud uusi teadmisi saaks rakendada teistes valdkondades ja erialadel," sõnas ta.

Infotehnoloogia kolledži rektor Kalle Tammemäe tõdes, et Eesti vajab silmapaistvat märki IT akadeemia näol, see on vajalik ennekõike ühiseks n-ö katuseks, mille läbi IKT kõrgharidust ühiselt maailmale tutvustada. "Vajame selleks pikaajalist plaani," lisas ta.

Allakirjutanud olid ühel meelel, et eraldi asutust-hoonet tegema ei tuleks hakata: uut institutsiooni rajada pole vaja. Võrgustiku-tüüpi tegemistega peab harjuma, selles mõttes on käima lükatud algatus proovikivi kõigile ülikoolidele.

Arengufondi juhtiva Ott Pärna sõnul moodustatakse asjaosalistest juhtgrupp, kelle ülesandeks on koos välisekspertidega koostada 6-12 kuu jooksul plaan soovitud eesmärgi saavutamiseks. "Kas tulemuseks saab oleme ettepanek näiteks strateegilisest alliansist mõne tuntud Ameerika ülikooliga või midagi muud, selgub töö käigus. Kindlasti tahame me teha suurt, Eestist välja paistvat ja ka teistele valdkondadele maailmale avanemise teed näitavat asja," sõnas Pärna.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755