28. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Allan Martinson: 43miljoniline kahjum ei näita tegelikku seisu

Mulluses majandusaruandes kajastatud 43 miljoni kroonine kahjum ei näita ettevõtte tegelikku seisu, kinnitas riskikapitalil üles ehitatud investeerimisfirma ASi Martinson Trigon juht Allan Martinson.

"Aastaaruandest on jube raske tolku saada, kuna seal on kokku liidetud eri riikides tegutsevate, absoluutselt eri valdkondades tegutsevate ettevõtete konsolideeritud tulemused, mis ei anna meie analüüsis mitte midagi," kommenteeris Martinson mullust kahjuminumbrit.

"MeiAllan Martinsone analüüsis annab puhtalt ettevõtete väärtuse baasilt, et mis hinnaga me need ettevõtted ostsime ja mis hinnaga saame need maha müüa. See on praktiliselt ainuke näitaja, mida vaadata tasub," lisas ta.

Martinsoni firmale OÜ Solving kuuluv AS MTVP juhib MartinsonTrigoni poolt tehtavaid investeeringuid ja saab selle eest igakuist juhtimistasu ning investeeringute realiseerimisel edukustasu.

Ettevõtja selgitas, et MartinsonTrigoni puhul on sisuliselt tegemist investeerimisfondiga, millel on aktsiaseltsi vorm. "Sedalaadi fondid ostavad osalusi kasvuettevõtetes, aitavad neil 2-7 aasta jooksul areneda ja müüvad siis osaluse maha," märkis ta.

"Kahjuks nõuavad raamatupidamisreeglid, et MartinsonTrigon peab konsolideerima nende ettevõtete tulemused, kus tal on kontrolliv osalus, mida oli aasta lõpuks kaks, samas kui mittekontrollivate osaluste puhul rakendatakse fair value (õiglane väärtus – toim) hindamise põhimõtet," ütles ta.

Seetõttu on tema sõnul konsolideeritud aruandes koos kahe firma äritulemused ja muude firmade kohta nende õiglase väärtuse hinnang. "See teeb tulemustest arusaamise üsna raskeks, sest kokku on löödud väga erinevad asjad," lisas ta.

"Mida me ise loomulikult peamiselt jälgime, ja ka investoritele raporteerime, on muidugi portfelli õiglane väärtus," ütles Martinson. Tema kinnitusel on konsolideerimata tulemus kaheksa miljoni krooniga hoopis kasumis. "Vahe tulebki peamiselt nende paari meie kontrollitud portfelliettevõtte jooksvast kahjumist, mis konsolideeritud aruandes kokku konsolideeriti," selgitas ta.

Eelmise aasta alguseks olid MartinsonTrigoni aktsionärid aktsiakapitali ja võlakirjade kaudu paigutanud firmasse 12,8 miljonit eurot (200 mln kr) ning ettevõte oli osanik kaheksas portfellifirmas, seisab majandusaruandes.

Mullu suvel investeeris MartinsonTrigon koos Delta Private Equity Partners’i ja Trigon Direct Investmentsiga Vene arvutimängude ja multimeedia kirjastajasse Novyi Disk. Samal suvel tegi MartinsonTrigon ka esimesed kolm exitit ehk väljumist ettevõtte omanikeringist, müües osalused MTV Balticus Iisraeli firmale Ananey Communications, Norby Networksis Leedu firmale Baltneta ja Reksoftis Vene firmale Technoserv.

"Norby puhul teenisime ligi kaks korda investeeritud raha tagasi ja Reksoftis ligi kolm korda, mis vastas ligi 50% aastatootlusele. Tagasi vaadates müüsime mõlemad ettevõtted väga õigel hetkel enne kriisi. MTV Balticu puhul tunnistan ausalt, et investori jaoks oli tegu ebaõnnestunud projektiga," kommenteeris Martinson.

Nimetatud kolmest müügist teeniti 7,47 miljonit eurot (116,8 mln kr), millest osa tagastati investoritele, osa reinvesteeriti Novyi Diski ja osa jäi reservi portfelliettevõtete edasiseks toetamiseks ja juhtimistasude maksmiseks. 2008. aasta sügiseks jäi Martinson Trigoni portfelli seega kaheksa ettevõtet.

Eelmisel sügisel lunastas Martinson Trigon 29% oma võlakirju, tagastades investoritele koos intressiga 3,9 miljonit eurot (61 mln kr).

MTVP sai mullu 823 000 krooni kahjumit, seisab ettevõtte majandusaruandes. Ettevõte on juba mõned aastad olnud kahjumis ja mullu aasta lõpus oli ka omakapital miinuses 347 000 krooniga. MTVP kahjum on seotud Martinsoni ütlusel tulevikku suunatud projektidega ja ta on seda teadlikult katnud, muuhulgas taastanud ka ettevõtte omakapitali, pannes sinna tänavu 900 000 krooni.

Solving sai eelmisel aastal kahjumit 5,6 miljonit krooni. "Solving hindas alla oma väärtpaberiportfelli, mille väärtus langes turgude languse tõttu," põhjendas riskikapitalist lühidalt. Martinsoni sõnul on Solving väike valdusfirma, mille kaudu on ta teinud osa oma Eesti investeeringuid. "Selliseid on Eestis sadu, kui mitte tuhandeid, ja ma kahtlustan, et vaevalt ta tegemised uudiskünnist ületavad," arvas ta.

"Kriis on loomulikult mõjutanud, kuid kõigis meie firmades on olukord kontrolli all, mitmed neist näitavad väga uhket kasvu," rääkis Martinson selle aasta seisust.

MartinsonTrigoni taust:

2008. aasta alguses oli MartinsonTrigonil osalus järgmistes ettevõtetes:

1) tarkvaraarendaja Reksoft Group AG (Liechtenstein/Venemaa/Rootsi/Saksamaa) – 32%2) MTV (Music Television) Balti frantsiisi omav firma TVCorp (Leedu/Läti/Eesti) – 100%3) sünkroniseerimistehnoloogiaid arendav firma Avora Holdings (InvisibleCRM, USA/Venemaa/Ukraina) – 20%4) interneti sotsiaalvõrgustikke arendav ja opereeriv firma Rate Solutions (Eesti ja 15 muud riiki) – 32%5) andmesidefirma Norby Networks UAB (Leedu) – 100%6) datacenterite ja hostingufirma Hostex UAB (Leedu) – 100%7) internetisaite aegmaha.com ja foto24.ee opereeriv Timeout Solutions (Eesti) – 100%8) mängukeskkondade arendaja ja opereerija Apaja Online Entertainment (Soome) – 14%

Juhatuse liige: Allan Martinson.

Suuromanikud: Tominvest OY, AS Trigon Capital (millest veidi üle 55% kuulub Joakim Heleniusele).

MartinsonTrigonit nõustab Allan Martinsoni firmale OÜ Solving kuuluv AS MTVP (endise nimega AS Martinson Trigon Venture Partners).

Tegevuse eesmärk: paigutada ettevõttesse investeeritud vara Baltikumi ja Venemaa IT-, tehnoloogia- ja uue meedia ning uue põlvkonna telekommunikatsiooniettevõtetesse.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755